www.soth.se

Search button
StartModelljärnvägundulaterLänkar

SENASTE NYTT

Vill du länka till vår hemsida?
Det är lätt. Klicka på länken nedan så beskriver vi hur du smidigast gör detta.

Läs mer på: Hur du länkar till oss.9 april 2023:
Våra länkar är uppdaterade.

Läs mer på: Länkar.12 februari 2022:
Vi säljer ut vår plexiglasholk samt inspelningsutrustning till plexiglasholken.

Läs mer på: Till salu.

Kolla även våra filmer från holken på: Undulatfilmer.

 

UNDULATFILMER

Missa inte att ta del av den första tiden i holken.

Se >> Våra filmer från holkenVI KÖPER MÄRKLIN

Klicka på länken nedan så visar vi hur du kan sälja ditt Märklintåg.

Märklin köpes - vill du sälja?


När vi åkte till Weltvogelpark Walsrode…

I denna artikel får ni följa med på en resa till Tyskland en helg i juli 2010. Vi reste tillsammans med Lunds burfågelklubb (LBK) och det blev en oförglömlig resa!

 

Fredagen den 2 juli 2010

Vädret var verkligen på vår sida när vi gav oss av söderut mot Walsrode via Danmark. Solen sken starkt redan ganska tidigt på morgonen, och den sken sedan under hela helgen vilket våra bilder tydligt vittnar om.

Här packar vi om lite i bilen medan vi väntar på färjan över Rödby-Puttgarden.

Eftersom ressällskapet bestod av sex personer samt chaufför hade vi hyrt en minibuss för vår resa. LBK hade arrangerat det så att vi alla blev upphämtade vid våra hem vilket fungerade väldigt smidigt. Vår chaufför var dessutom en van långfärdschaufför och det tog oss inte många timmar att komma fram till vårt mål Walsrode. Till Walsrode Weltvogelpark, som ligger cirka 10 mil söder om Hamburg, är det inte mer än 48 mil - räknat från Lund.

Väl framme checkade vi genast in på vårt hotell, Hotel Luisenhöhe, som ligger alldeles bredvid fågelparken (bara en väg skilde dem åt). Vi kan verkligen rekommendera detta hotell som har fina rum, bra mat och trevlig personal. Det visade sig vara lite av lågsäsong så här i början av juli så det var inte speciellt många gäster på hotellet.

Man kan enkelt förflytta sig mellan fågelparken och hotellet via denna bro. På bilden ser du en bit av hotellet (t.v.) samt bron. Bakom oss, på andra sidan, ligger fågelparken.

Vi hade dessutom turen att vi alla fick rum med terrass och utsikt över en liten damm. När vi intog vår kvällsdrink ute på terrassen kunde vi se vår första fågel redan innan vi kommit in i fågelparken. En stork gick och vadade i vassen och letade säkert efter någon smarrig groda.

 

Lördagen den 3 juli 2010

Eftersom väderprognosen lovat sol och över 30 grader varmt bestämde vi oss för att gå upp tidigt så att vi kunde vara i parken redan vid 9.00 då de öppnade. Fåglar brukar ju dessutom vara som mest aktiva på morgonen och sen eftermiddag/kväll.

Vägen till himmelriket - Weltvogelpark Walsrode!

Efter en stadig frukostbuffé var det äntligen dags att ta med sig kamerautrustningen och plåta fåglar och blommor. Vi hade för säkerhets skull tagit med oss fyra stycken kameror utifall att någon strejkade.

Fågelfotograf Thomas Sjögren

Fågelfotograf Thomas Sjögren med kameran i högsta hugg.

Parken bjöd på en otroligt stor mängd av fågelarter av vilka vi själva knappt kände till en bråkdel. Där fanns flera olika arter av pelikaner, storkar, flamingor, starar, ugglor, lorier med mera med mera. Det var tur att de vid entrén sålde en parkguide där alla arter plus några till var medtagna så att man på kvällen kunde dubbelkolla vad det var för en fågel som fastnat på fotot. Enligt fågelparkens hemsida har man 650 olika fågelarter representerade i parken!

Roligast var helt klart att fotografera alla de fåglar som levde mer eller mindre fritt i utomhusinhägnader som var utan nät. Man upplevde verkligen som att man var mitt ibland fåglarna och fotona av dem blev också mest naturliga.

Ett otroligt vackert storkpar fångade vi på denna bild.

Vi som är undulatägare spanade så klart efter våra australiensiska vänner. Till slut hittade vi tre stycken som satt i en större voljär med bland annat nymfkakaduor. Det var dock en så stor voljär att man knappt såg undulaterna som dessutom satt längst in. Men vi fick i alla fall se dem!

Det som var så kul var att många av fåglarna var mer eller mindre tama, eller i alla fall vana vid besökare. Speciellt denna pelikan, som vi döpte till Hugo, var extremt orädd. Han gick med oss ett långt stycke och lät sig villigt fotograferas ur en massa olika vinklar.


Hugo gillar att bli fotograferad!En annan tam fågel var den blågula aran på bilderna nedan som gärna ville bli kliad genom gallret. Senare insåg vi att anledningen till att den var så tam helt enkelt berodde på att den brukade vara med i parkens inomhusshow och visa sina tricks.


Denna blågula ara gillade besökare!


I parken fanns också många fina miljöer som ett lorihus och inte minst en friflygningsvoljär med en liten sandstrand med vågskvalp. Men det ställe vi nog inte kommer att glömma i första taget är tropikhallen med indonesiskt växt- och fågelliv. På bilden nedan ser ni Sophie stående på en bro med kameran i högsta hugg. Sekunden efter att fotot togs trillade hennes solglasögon ner i vattnet. Som tur var kunde en parkanställd komma till undsättning och fiska upp solglasögonen igen!

Sophie sekunderna innan solglasögonen trillar ner i vattnet.

Man behöver inte vara speciellt fågeltokig för att ett besök på Weltvogelpark Walsrode skall löna sig. Parken bjuder nämligen inte bara på en mängd fåglar utan också på en otroligt vacker miljö med fina planteringar och blomsterarrangemang. Den är faktiskt en av de största botaniska trädgårdarna i norra Tyskland! Om man kommer dit i början på juni kan man få se 120 arter rhododendron i full blom.

Två exempel...

...på den otroligt vackra parkmiljön.

Det var dock relativt sparsamt med besökare denna dag. Vi frågade damen i entrén och en av anledningarna var att det var så varmt (de flesta besökare kommer på våren, under augustisemestern eller under den tidiga hösten). Dessutom var det fotbolls-VM där Tyskland fortfarande var med i kampen om guldet, vilket medförde att många av tyskarna valde att stanna hemma och titta på fotboll istället.

Efter en hel dags promenerande runt i parken, tillika bärande runt på varsin kameraväska, var vi rätt trötta och efter middagen somnade vi båda två snabbt.

 

Söndagen den 4 juli 2010

Under hemresan tog vi det alla tämligen lugnt. Vi hade ju gått långa sträckor i parken och var rejält trötta. Vi hann dock med ett besök i Burg auf Fehmarn. Just denna helg var det medeltidsdagar så gatorna var fullproppade av turister. Som tur var kände chauffören till en restaurang och tur som vi hade var det inte så många gäster just när vi kom, så vi behövde inte vänta särskilt länge på vår currywurst.

Vi hade verkligen en händelserik helg och så fort vi får chansen kommer vi definitivt att åka till Walsrode igen! Vem vet, kanske blir det ytterligare en tur med LBK redan nästa år?

Några vackra...

...flamingor...

...får avsluta denna artikel om Weltvogelpark Walsrode.