www.soth.se

Search button
StartModelljärnvägundulaterLänkar

SENASTE NYTT

Vill du länka till vår hemsida?
Det är lätt. Klicka på länken nedan så beskriver vi hur du smidigast gör detta.

Läs mer på: Hur du länkar till oss.12 januari 2024:
Vi säljer ut vår plexiglasholk samt inspelningsutrustning till plexiglasholken.

Läs mer på: Till salu.

Kolla även våra filmer från holken på: Undulatfilmer.9 april 2023:
Våra länkar är uppdaterade.

Läs mer på: Länkar.

 

UNDULATFILMER

Missa inte att ta del av den första tiden i holken.

Se >> Våra filmer från holkenVI KÖPER MÄRKLIN

Klicka på länken nedan så visar vi hur du kan sälja ditt Märklintåg.

Märklin köpes - vill du sälja?


Vad kostar det att laga en liten undulat?

"Vad kostar det att laga en undulat?", var en fråga vi fick från en liten knatte för ett bra tag sedan nu. Vi blev helt ställda! Vad svarar man en vetgirig 4-åring? Vi förklarade för vår besökare att det kan vara väldigt olika men ofta kostar det ganska många pengar och 4-åringen i fråga verkade vara nöjd med svaret. Det hela slog oss efter ett par dagar att det nog var en av de bättre frågorna vi fått och att vi borde ta upp den på vår hemsida.

Att undulaten faktiskt kan bli sjuk är väl inget av det trevligaste att tänka på när det gäller ens undulat. Eftersom det är en viktig sak skadar det dock inte att redan innan man fått hem sin lilla krabat ha planerat hur man skall göra:

 • Vilken veterinär skall jag ringa - har jag skrivit upp numret?
 • Skall jag lösa en försäkring eller inte?
 • Vad kostar det med försäkring och vad täcker den?

  Vårt eget prisexempel nedan är hämtat från Försäkringsbolaget Agria, men det finns fler försäkringsbolag som har djurförsäkringar så vi rekommenderar dig att kolla runt innan du bestämmer dig för en eventuell försäkring. I beräkningen skall du ta med att vi är med i Svenska BurfågelFöreningen - SBF och som medlem där får man 10% rabatt på försäkringen.

  Vi betalade 24:- per månad per undulat (2008-05-20). Detta blir 284:- som årskostnad (enligt försäkringsbeskedet). Självrisken är då 700:- och sedan betalar man endast 20% på överskjutande belopp.

  Om vi tar ett exempel där veterinärbesöket kostar 1200:- blir det alltså 900:- du skall betala själv och 300:- som försäkringen täcker.

  Tar vi ett annat exempel där veterinärbesöket kostar 2400:- blir det 1040:- du skall betala själv och 1360:- som försäkringen täcker.

  Vad kostar en enkel vanlig standardundersökning hos veterinären?

  Vi har bara använt oss av Malmö djursjukhus samt Regiondjursjukhuset i Helsingborg och kan därför bara uttala oss om vad vi har betalt på dessa ställen. Det är fullt möjligt att det är andra avgifter på andra ställen, men vårt exempel ger dig i alla fall en fingervisning om vad det kostar.

  Som du ser nedan på bilden kostade vår undersökning av en undulat 495:- i Helsingborg (2008-04-16). I denna summa är bara undersökningen inräknad. Inga läkemedel eller annat ingick. I Malmö kostade motsvarande undersökning 465:- vid samma tidpunkt.

  Eftersom priserna kan variera (både över tid och i olika delar av landet) kan det vara ett bra tips att du själv kollar upp aktuella uppgifter så du vet vad som gäller!

  Hur har vi löst det?

  Eftersom vi har så många undulater har vi beslutat att vara utan försäkring på alla våra undulater. Vi har helt enkelt valt att ta kostnaderna för fåglarna efterhand som de kommer... för de kommer... var så säker. Vi räknade ihop våra veterinär-/behandlingskostnader under 1 år och fördelade ut dessa över antalet undulater och kom fram till att det förmodligen var bättre i vårt fall att vara utan försäkring.

  Om det var rätt tänkt får framtiden utvisa. Vad man möjligtvis kan väga in under denna punkt är att man säkerligen får någon typ av samlingsrabatt om man har många undulater = många försäkringar. Du kanske redan har försäkringar hos något bolag och får då kanske möjlighet att erhålla någon typ av samlingsrabatt. Kombinationerna är förmodligen ganska många och personliga. Ta reda på vad som gäller just för dig så blir det kanske lite lättare att ta ett beslut.

  Vilken lösning är bäst för dig?

  Svaret på denna fråga är nog väldigt personlig och ges nog bäst av dig själv. Har du utrymme i din ekonomi för att "ta smällen när den kommer" och du väljer att chansa, så kanske alternativet utan försäkring kan vara något. Tycker du däremot det känns bättre att ha ett skydd så kanske du skall fundera över en försäkring. Det är nog väldigt olika hur man tycker och tänker på denna punkten. Vi hoppas i alla fall att våra rader gav dig en input och start att själv fundera vidare.