www.soth.se

Search button
StartModelljärnvägundulaterLänkar

SENASTE NYTT

Vill du länka till vår hemsida?
Det är lätt. Klicka på länken nedan så beskriver vi hur du smidigast gör detta.

Läs mer på: Hur du länkar till oss.



9 april 2023:
Våra länkar är uppdaterade.

Läs mer på: Länkar.



12 februari 2022:
Vi säljer ut vår plexiglasholk samt inspelningsutrustning till plexiglasholken.

Läs mer på: Till salu.

Kolla även våra filmer från holken på: Undulatfilmer.

 





UNDULATFILMER

Missa inte att ta del av den första tiden i holken.

Se >> Våra filmer från holken



VI KÖPER MÄRKLIN

Klicka på länken nedan så visar vi hur du kan sälja ditt Märklintåg.

Märklin köpes - vill du sälja?


Vad skall du tänka på när du kommer hem med din undulatunge?

För det mesta brukar hemkomsten och tiden därefter med en ny undulatunge gå alldeles utmärkt. Men det kan vara bra att vara observant på vissa saker och förebygga. Därför har vi sammanfattat denna sida med små tips som kan underlätta starten för dig och din undulatunge.

Insättandet av ungen i buren

När du kommer hem och skall sätta in din undulatunge i buren är det bäst att det sker så smidigt som möjligt. Om du kan så försök att låta ungen själv gå ut ur kartongen, transportburen eller vad du valt att transportera din undulatunge i.

 
  • Har du använt en kartong så ställ förslagsvis in kartongen i buren (om du kan) och öppna kartongen så att undulatungen själv kan gå ut när den känner för det.

    Kan du inte få in kartongen i buren så pröva att sätta kartongen mot en öppen dörr i buren så att undulatungen själv kan ta sig ut ur kartongen och in i den nya buren.

    Observera att kartongen skall stå stadigt alldeles intill buren så att det inte finns en chans för ungen att smita ut emellan och flyga iväg.

  •  
  • Har du använt en transportbur så försök att ställa den så att transportburen står med sin dörr öppen mot den andra burens öppna dörr.

    Observera att även i detta exempel skall transportburen stå stadigt alldeles intill den nya buren så att det inte finns en chans för ungen att smita ut emellan och flyga iväg.

  •  

    Skulle inte undulatungen gå ut av sig själv så ge den tid och vänta ut den. Förr eller senare går den ut, speciellt om det finns god mat i buren och den är lite hungrig.

    Helst skall du inte plocka ut undulatungen med handen ur kartongen eller transportburen.

    Det är också ett bra tips att se till att det är lugn och ro kring din nya fågel när den kommer hem så att den hinner finna sig tillrätta i ditt hem och den nya omgivningen.

    Nattlampa

    På natten är det bra om du har en liten nattlampa (med svagt ljus) tänd eftersom undulater ibland kan drabbas av panik och börja flaxa runt i buren. Har du otur kan den skada sig men om du använder en liten nattlampa så minskar du denna risk.

    Karantän är viktigt

    Många som redan har en fågel hemma skaffar ofta en kompis till den. Vad som då är viktigt att tänka på är att den nya undulaten bör sitta i karantän. Visst vill man allra helst sätta samman sina fåglar med en gång, men det kan vara förödande om man har riktig otur. Det finns sjukdomar en fågel kan gå omkring med och bära på latent men som kan bryta ut vid stress, som till exempel vid ett miljöombyte.

    Tänk på att karantänen är dubbelriktad! Med detta menas att även fågeln du har hemma kan bära på något latent som bryter ut till exempel på grund av stressen som kan uppstå när det kommer en ny fågel in på ”hans”/”hennes” territorium. Då kan den nya fågeln bli smittad av den gamla!

    För att en karantän skall vara effektiv krävs det att fåglarna sitter i separata burar och helst även i olika rum. Då har du som bäst möjlighet att övervaka dina fåglar, framför allt den nya, och förvissa dig om att den är frisk. Dessutom får du chans att bekanta dig lite extra med din nya undulat och se hur den beter sig.

    Dessutom bör du tvätta dina händer mellan det att du har kontakt med ena fågeln och till dess att du förflyttar dig till nästa. Var noga med att inte förflytta smitta mellan fåglarna till exempel via något kärl som normalt sett kan vara gemensamt för dem.

    Vi själva använder oss av tre veckors karantän som utgångspunkt. Vi använder sex veckors karantän om fåglarna kommer från olika uppfödare och därmed sannolikt har olika bakgrunder.

    Läs gärna mer om våra karantänsrutiner samt råd på vår karantänsida.

    Under karantäntiden är det viktigt att du flitigt umgås med din fågel och håller den sällskap. Prata mycket med den och pröva gärna att mata den med hirskolv eller annat gott lämpligt för en undulat. Studera den noga och lär känna den.

  • På detta sätt lär du känna din fågel bättre och märker förmodligen lättare om fågeln blir sjuk.
  • På detta sätt skapar du ett förtroende hos din fågel som gör att den lättare blir tam.
  • När karantänen är över och du sedan skall flytta ihop dem i samma bur är det bra om du ställer burarna bredvid varandra ett tag så att de även får se varandra och kan börja bekanta sig även om det från början sker genom galler.

    Kanske kan du ha hjälp av vår artikel: Att sätta samman sina undulater

    Släpp inte ut din undulatunge med en gång

    Är det så att du bara har en fågel eller att du av någon anledning valt att inte genomföra en karantäntid så släpp i alla fall inte ut din fågel ur buren förrän den fått sitta där och vänja sig vid omgivningen. Det är viktigt att den hinner få orientera sig och bekanta sig med rummet den är i. Detta tar olika lång tid för olika undulater.

    Glöm inte att "säkra" ditt rum så att din undulatunge inte skadar sig

    Fönster och speglar bör vara övertäckta till en början, för att undvika olyckliga sammanstötningar under de första flygturerna.

    Har man persienner i sina fönster kan man med fördel gradvis öppna dessa och vänja fågeln vid att det finns ett fönster där. Att använda handdukar eller bredare solid tejp (typ målartejp eller liknande) som tillfälligt täcker delar av fönstret brukar också fungera mycket bra. Minska den täckta ytan gradvis, så att fågeln till sist vänjer sig vid fönstret.

    Att "säkra" rummet från alla andra saker som kan komma i vägen för en undulat är synnerligen viktigt. Vi tänker då på krukväxter (en del är giftiga eller i alla fall klart olämpliga för en liten undulat), ta undan vassa föremål, inga kärl med vatten som den kan trilla ner i. Listan kan göras lång och det är viktigt att du själv går igenom rummet den skall vara i och "säkrar" detta.