www.soth.se

Search button
StartModelljärnvägundulaterLänkar

SENASTE NYTT

Vill du länka till vår hemsida?
Det är lätt. Klicka på länken nedan så beskriver vi hur du smidigast gör detta.

Läs mer på: Hur du länkar till oss.12 januari 2024:
Vi säljer ut vår plexiglasholk samt inspelningsutrustning till plexiglasholken.

Läs mer på: Till salu.

Kolla även våra filmer från holken på: Undulatfilmer.9 april 2023:
Våra länkar är uppdaterade.

Läs mer på: Länkar.

 

UNDULATFILMER

Missa inte att ta del av den första tiden i holken.

Se >> Våra filmer från holkenVI KÖPER MÄRKLIN

Klicka på länken nedan så visar vi hur du kan sälja ditt Märklintåg.

Märklin köpes - vill du sälja?


Trichomoniasis / trichomonas

En relativt farlig sjukdom som kan drabba undulater (framför allt hos unga fåglar) är parasitsjukdomen trichomoniasis/trichomonas, även kallad "gul knopp".

Vad är trichomoniasis?

Trichomoniasis orsakas av parasiten Trichomonas gallinae, ett encelligt, päronformat urdjur. Parasiten håller till i övre matsmältningsområdet hos många fågelarter och orsakar ansamlingar av döda celler i munnen och matstrupen. Trichomoniasis är särskilt vanlig hos duvor men även andra fåglar exempelvis undulater kan drabbas. Den är vanligast hos unga fåglar och kan då ofta vara dödlig. Äldre fåglar, som har ett mer utvecklat immunförsvar klarar sig ofta bättre.

Ansamlingarna av döda celler i mun och strupe ser ut som gula knoppliknande utväxter i svalget – det är därför sjukdomen även kallas "gul knopp".

Organismen är mycket känslig för uttorkning men kan leva hos en frisk smittbärare i upp till ett år. Ofta förvärras situationen av t.ex. A-vitaminbrist, eller om man har givit medicin via munnen som inte varoit tillräckligt upplöst. Med tanke på att friska fåglar kan bära på smittan så länge är det en "lurig" sjukdom som snabbt kan leda till ett stort utbrott då man inte har vetat om att parasiten finns bland fågelbeståndet.

Vilka är symptomen på trichomoniasis?

De vanligaste symptomen är att fåglarna blir utmärglade, deprimerade, apatiska och sitter med uppburrade fjädrar. Ofta har de också svårt att stänga munnen och har en tydlig andning. Fjäderdräkten kan ofta vara matt. De kan även ha balanssvårigheter, diarré och lukta illa. Har sjukdomen gått långt kan man se ett gulaktigt varigt tårflöde. Vanligt är också att de drabbade fåglarna får en sekundär allmäninfektion med bakterier.

Hur smittar trichomoniasis?

Parasiten överförs när vuxna matar sina ungar eller då hanen uppvaktar honan. Eftersom parasiten även följer med ut i avföringen smittar den även när friska fåglar får i sig partiklar från smittad avföring exempelvis via dricksvattnet.

Hur behandlas trichomoniasis?

För att fasstställa att det är trichomonasparasiten det rör sig om så tar veterinären ett sekretprov från mun eller svalg.

Fågeln får medicinering via dricksvattnet - det finns många bra mediciner att tillgå, men alla kräver recept så veterinärkontakt erfordras. Alla fåglar skall behandlas med tanke på risken med friska smittbärare. Därefter gäller det att man rengör burar, utrustning etcetera väldigt noggramt för att få bort alla spår av parasiten. Palle Frejvald tipsar i sin bok om att man med fördel kan använda sig av vattenflaskor för gnagare.

 

Referenser:
Binks, Gerald S. (2006). The Challenge. 2nd ed. Virginia Water, Surrey : Challenge-International Binks
Doneley, Bob (2011). Avian Medicine and Surgery in Practice : companion and aviary birds. London : Manson Publishing
Frejvald, Palle (2011). Alt om undulater : oprindelse, arv, foder, farver, opdræt. Søborg : Atelier
Fåglarnas Sjukdomar stycket ”Gul knopp”/ Trichomoniasis Trichomonas gallinae. Tillgänglig via http://djurriket.info/fagel/faglarnas-sjukdomar/. Senast besökt: 2016-07-13
Quinten, Doris (2007). Ziervogelkrankheiten. 2:a uppl. Stuttgart : Ulmer

Parasiten Trichomonas gallinae. Bilden lånad från WikiVet. Senast besökt: 2016-07-13