www.soth.se

Search button
StartModelljärnvägundulaterLänkar

SENASTE NYTT

Vill du länka till vår hemsida?
Det är lätt. Klicka på länken nedan så beskriver vi hur du smidigast gör detta.

Läs mer på: Hur du länkar till oss.



12 januari 2024:
Vi säljer ut vår plexiglasholk samt inspelningsutrustning till plexiglasholken.

Läs mer på: Till salu.

Kolla även våra filmer från holken på: Undulatfilmer.



9 april 2023:
Våra länkar är uppdaterade.

Läs mer på: Länkar.

 





UNDULATFILMER

Missa inte att ta del av den första tiden i holken.

Se >> Våra filmer från holken



VI KÖPER MÄRKLIN

Klicka på länken nedan så visar vi hur du kan sälja ditt Märklintåg.

Märklin köpes - vill du sälja?


Våra egna rutiner för att förebygga sjukdomar samt att hålla hygien

Det är en hel del som du som undulatägare själv kan göra för att förebygga sjukdom och hålla en god hygien bland dina fåglar. Nedan anger vi en del av vad vi själva gör.

Vi vill gärna poängtera att det vi skriver här alltså är vad vi själva gör som uppfödare. Detta innebär inte att du som undulatägare måste springa till affären och köpa all utrustning som vi har eller att du måste göra som vi gör. Denna sida är endast tänkt att ge uppslag och idéer.

Hygien

En god hygien är a och o när det gäller att förhindra att virus och bakterier skall få fäste. Vi rengör våra burar med ungefär en veckas mellanrum. Vi desinficerar dem också vid behov och alltid efter efter häckningssäsongens avslut. Vi använder Virkon-S som desinfektionsmedel och vi avslutar alltid med att spruta av allt noga med trädgårdsslangen, så att vi vet att det blir riktigt avsköljt.

Matskålar, vattenbehållare, luften

Matskålarna byts varje dag och vattenbehållarna rengörs dagligen. Vi försöker undvika att ställa skålarna under platser där fåglarna sitter för att det inte skall komma bajs i maten.

Luften i fågelrummet är också viktig varför vi har luftrenare med HEPA-filter samt inbyggd jonisator. Vi har även sett till att ha en bra ventilation så att inte luften hos fåglarna skall bli stillastående.

Veterinär

Vidare har vi regelbunden veterinärkontakt med hälsokontroller på plats hos oss eller enskilt hos veterinären när en fågel så behöver.

Karantän

Varje gång vi för in nya fåglar i vår besättning får de sitta i karantän i sex veckor.

Under karantänstiden får vi en bra möjlighet att observera och bekanta oss med de nya fåglarna. Vi behandlar också med ivermectin för att få bort eventuella parasiter som fåglarna eventuellt kan ha.

Test för papegojsjuka & parasiter

Under karantäntiden genomgår fågeln/fåglarna test för papegojsjuka (genom blodprov) samt test som visar förekomst av parasiter eller kvalster (genom färskt avföringsprov).

Foto och vägning

Vi tar också foto av våra fåglar för att kunna ha något att jämföra deras visuella status med. Med jämna (ibland ojämna) mellanrum väger vi fåglarna och antecknar deras vikt. Det är ett mycket bra sätt att upptäcka förändringar och följa en fågels status.

UV-ljus

Vårt fågelrum är utrustat med belysning som sänder ut UV-strålar (UltraViolett ljus som t.ex. finns i solljuset) så att undulaterna, i möjligaste mån, tillgodoses av ljus med UV-strålar även under den mörka årstiden.

UV-ljus hjälper också undulaten att aktivera bildningen av D-vitamin i huden och i synnerhet den så viktiga vitamin D3. Vi tillsätter även D-vitaminer genom kosttillskott som kommer från BirdCare Company i England.

UV-ljuset har en mängd förtjänstfulla funktioner men under denna rubrik kanske vi ändå främst skall nämna att UV-ljus ger en effekt på bakterier och virus genom att det energirika ljuset slår sönder mikroorganismernas DNA och RNA.

Observationer

Sist men inte minst så är det de dagliga observationerna man har av sina fåglar som är den allra bästa metoden att upptäcka om det finns eventuella sjukdomar. Ser din fågel annorlunda ut än normalt – är den uppburrad, vilar den mycket, andas den konstigt, har den stora klumpar av avföring vid analöppningen, kräks den upp mat, har den några synliga inflammationer/sår/deformationer etc?

Slutord

Ingen är ju perfekt. Definitivt inte vi. Man kan bara göra så gott man kan. Alltifrån små olyckor till katastrofer - mindre som större - inträffar trots allt. Vid dessa tillfällen kan det verkligen vara bra att ha tillämpat någon form av smittskyddsprogram så att skadan av det som inträffar kan minimeras och behandlas så tidigt som möjligt.

Om du ser något ovanligt på din fågel så kontakta en veterinär – ju förr en undersökning görs desto bättre är det!

 

Referenser:
UV-ljus ska rena Östersunds dricksvatten (2010). Tillgänglig via http://www.nyteknik.se/energi/uv-ljus-ska-rena-ostersunds-dricksvatten-6400643. Senast besökt: 2016-06-23

Sophie överlämnar vår undulat Felix som skall bli undersökt.