www.soth.se

Search button
StartModelljärnvägundulaterLänkar

SENASTE NYTT

Vill du länka till vår hemsida?
Det är lätt. Klicka på länken nedan så beskriver vi hur du smidigast gör detta.

Läs mer på: Hur du länkar till oss.



12 januari 2024:
Vi säljer ut vår plexiglasholk samt inspelningsutrustning till plexiglasholken.

Läs mer på: Till salu.

Kolla även våra filmer från holken på: Undulatfilmer.



9 april 2023:
Våra länkar är uppdaterade.

Läs mer på: Länkar.

 





UNDULATFILMER

Missa inte att ta del av den första tiden i holken.

Se >> Våra filmer från holken



VI KÖPER MÄRKLIN

Klicka på länken nedan så visar vi hur du kan sälja ditt Märklintåg.

Märklin köpes - vill du sälja?


Undulater som plockar sina ungar

Ibland händer det att honan plockar sina ungar. Det är inte fullt så ovanligt som man kanske kan tro. Med ”plocka” menas att hon drar bort fjädrarna så att ungen ibland kan se helt kal ut på vissa partier av kroppen. Oftast blir det dock bara lite tilltufsat i fjäderdräkten och man hinner märka vad som sker och kan flytta undan ungarna. Har man, och undulatungarna givetvis, riktig otur kan ungarna skadas ganska illa av föräldrarnas (oftast mammans) framfart. Som tur är händer det dock relativt sällan.

Plockning i Holknytt 6 och i Holknytt 8

Som du kanske redan läst i Holknytt 6 och 8 på vår hemsida har Elvira respektive Esmeralda plockat sina ungar. Detta innebär att de drar ut fjädrarna med näbben och ungarna får mer eller mindre kala fläckar på kroppen.

Detta beteende ger naturligtvis rött kort och Elvira respektive Esmeralda skickas omedelbart ut från buren/holken och får lämna sina ungar. Om vi inte tagit ut honorna skulle det kunna gå så illa att de plockar dem tills de blir väldigt illa skadade.

Oftast låter man papporna ta över eller så låter man ungarna komma till jämnåriga ungar i andra holkar. Vi brukar använda oss av båda metoderna och vilken vi väljer för stunden beror dels på om vi tror att pappan klarar av att mata själv, dels på vilka andra par man har till buds som kan fungera som fosterföräldrar.

Vad innebär allt detta och varför händer det?

De minsta ungarna brukar alltid drabbas hårdast och det är helt naturligt så eftersom de oftast ligger längst ner och längst inne i holken och dessutom är sämst på att röra sig. Detta gör att mamman lättast får tag på dem och drar deras fjädrar först.

Man brukar dela in beteendet i ärftligt respektive inlärt eller så kan det också givetvis vara en kombination av de båda. Vi skulle också vilja lägga till slumpfaktorn som bör räknas med i sammanhanget menar vi.

Just när det gäller Holknytt 6 och Elvira tror vi att hon helt enkelt har velat dra igång något för tidigt med att vilja lägga ägg till nästa kull. Detta styrs hormonellt och när hon känner att: ”Nu är det dags för nästa kull” – så vill hon köra hon ut ungarna ur holken. Men för kullen i Holknytt 6 var det alldeles för tidigt och ungarna har inte velat gå ut. Därför har Elvira plockat fjädrarna för att tvinga dem att lämna holken.

På liknande sätt kan man säga att det skett med de minsta av Esmeraldas och Hampus ungar i Holknytt 8.

Vad händer med honan efter en plockning hos oss?

Elvira respektive Esmeralda kommer aldrig mer att få avla hos oss efter att de plockat. De kommer att få bli glada pensionärer i voljären med de andra fåglarna. Vi vill inte att detta plockningsbeteende skall föras vidare så därför tar vi det beslutet.

Därför kan vi inte heller rekommendera att ni låter en hona från Elvira eller Esmeralda få avla vidare. Dvs skall ni köpa en hona från en kull som blivit plockad rekommenderar vi att den endast får bli sällskapsfågel och inte används till avel.

Vi vill gärna i sammanhanget påpeka att det inte är några övriga fel på Elvira eller Esmeralda eller deras undulatungar, men plockningsbeteendet hos mammorna skall motas snabbt och kraftfullt anser vi.

Ibland ser man beskrivet i böcker eller på Internet att man skall ge sin hona en andra chans, men vi brukar säga nej till det. Det finns så många andra fina honor att använda – så varför chansa och köra vidare med en hona som man vet plockar?

Det svåra i denna stund är förmodligen att inse att man inte skall blanda ihop sina egna känslor med fakta. Det vill säga: även om man gärna vill behålla honan som plockar för fortsatt avel (kanske för att den är fin eller trevlig för övrigt) så är vårt råd att trots allt inte göra det.

Vad händer med ungarna och deras fjäderdräkt efter en plockning?

I de allra flesta fall växer fjädrarna snabbt ut igen, och man har en ny fin undulat. Fjäderdräkten kan dock bli lite ”luggsliten” på de ställen som undulatungen blivit plockad, men oftast ser man det knappt efter ett tag.

Hur det blir med den saken vet man dock inte som regel förrän efter första ruggningen som inträffar någon gång när undulatungen är runt 3-4 månader gammal.

Förra gången en undulat blev plockad i uppfödningen var när Pepsi på bilderna nedan blev plockad av mamma Elvira. Då orsakade Pepsi en liten anstormning av folk som ville välja just honom. Kanske var det för att ge honom en bättre start då man förmodligen fattade sympatier för honom.

Nedan ser du bilder (från vänster och överst) på lilla Pepsi som just blivit plockad. Efter dessa ser du Pepsi (med kompisar), samt (nederst) enskilda bilder av Pepsi. Det är inte mycket som avslöjar att han har blivit plockad.


Pepsi efter plockningen...


...mycket kala bitar...


...och som vuxen fågel


...Pepsi från sidan...


...och snett bakifrån med vingteckningar