Vill du länka till vår hemsida?
Det är lätt. Klicka på länken nedan så beskriver vi hur du smidigast gör detta.
Läs mer på: Hur du länkar till oss.
9 april 2023:
Våra länkar är uppdaterade.
Läs mer på: Länkar.
12 februari 2022:
Vi säljer ut vår plexiglasholk samt inspelningsutrustning till plexiglasholken.
Läs mer på: Till salu.
Kolla även våra filmer från holken på: Undulatfilmer.
Missa inte att ta del av den första tiden i holken.
Se >> Våra filmer från holken
Klicka på länken nedan så visar vi hur du kan sälja ditt Märklintåg.
Märklin köpes - vill du sälja?
Näbbskabb är en av de vanligare undulatåkommorna. Vi hör ofta om fåglar som skall till veterinären för behandling av näbbskabb. Titta gärna lite extra på dina fåglar efter du läst denna artikel. Näbbskabb sprids enklast om det förekommer många undulater tillsammans, såsom till exempel vid utställningar eller till exempel i en voljär.
Näbbskabb (kallas också näbbkvalster och scaly face) orsakas av parasiten Knemidocoptes. Undulaterna drabbas ganska enkelt av parasiten, men lyckligtvis är det lätt att upptäcka och relativt lätt att bota. Fåglarna smittas genom direktkontakt med en redan drabbad fågel.
Näbbskabb yttrar sig genom att man ser gråvita tjocka skrovliga hudförändringar runt näbben, i början syns förändringarna framför allt i mungiporna. Detta beror på att parasiten gräver gångar i huden runt näbben och ibland även på ben och fötter.
En undulat kan ha näbbskabb länge (till och med i flera år) utan att se särskilt allmänpåverkad ut. Men det är viktigt att så fort man ser misstänkta förändringar uppsöka en veterinär. Om infektionen är långvarig blir nämligen tillväxtlagren i näbben påverkade och näbben blir missformad. Till slut kan det gå så långt att det blir hål i näbben.
För att bli av med näbbskabb skall man döda parasiten med ett parasitmedel som veterinären skriver ut, till exempel ivermectin. Ivermectinet skall droppas antingen på gumpen, under vingen eller i nacken. Parasitäggen dör dock inte av behandlingen utan man måste upprepa den cirka var tionde dag i 2 eller 3 omgångar.
Kvalstren kan lätt gömma sig i springor och fördjupningar. Glöm inte bort att också desinficera buren och alla tillbehör och leksaker. Man bör behandla alla undulater samtidigt även om inte alla har symptom. Många vittnar om att de fått tillbaka en betydlig aktivare och piggare fågel efter att en behandling mot näbbskabb är avslutad.