www.soth.se

Search button
StartModelljärnvägundulaterLänkar

SENASTE NYTT

Vill du länka till vår hemsida?
Det är lätt. Klicka på länken nedan så beskriver vi hur du smidigast gör detta.

Läs mer på: Hur du länkar till oss.



9 april 2023:
Våra länkar är uppdaterade.

Läs mer på: Länkar.



12 februari 2022:
Vi säljer ut vår plexiglasholk samt inspelningsutrustning till plexiglasholken.

Läs mer på: Till salu.

Kolla även våra filmer från holken på: Undulatfilmer.

 





UNDULATFILMER

Missa inte att ta del av den första tiden i holken.

Se >> Våra filmer från holken



VI KÖPER MÄRKLIN

Klicka på länken nedan så visar vi hur du kan sälja ditt Märklintåg.

Märklin köpes - vill du sälja?


”Lägger din hona obefruktade ägg?”

Detta är en inte alltför ovanlig fråga, och ibland också en återkommande situation hos uppfödare. Det kan naturligtvis ha flertalet orsaker – bland annat att hanen eller honan är infertila. I denna artikel tänkte vi dock ta upp de gånger man har att göra med en hona som smiter in i holken (och stannar där) så att hanen inte hinner befrukta äggen. Hur kan man kanske lösa det?

Den lösning vi beskriver här har vi har haft ganska stor framgång med – speciellt i de fall då hanen varit oerfaren eller måttligt intresserad av honan. Ofta resulterar det i att honan till sist tröttnar på hanens ointresse och går in i holken och lägger sina ägg utan att de är befruktade.

Artikeln handlar om våra undulater Flax och Elvira och du finner kullen vi skriver om under ”Holknytt 5” här på vår hemsida. Läs gärna våra anteckningar där.

Innan Flax kom till oss hade han till största delen levt som ensam tamundulat. Hans skicklighet i att uppföra sig och umgås med andra undulater – och då speciellt undulathonor – var inte speciellt god.

Detta satte naturligtvis sina spår genom att de andra undulaterna blev arga på Flax egoistiska och klumpiga sätt att umgås. Flax – som är en smart pippi – lärde sig dock snabbt konsten att umgås på en undulats sätt. Kvar på utbildningen kvarstod nu bara en liten detalj – att behärska tekniken att uppvakta och framförallt para sig med en erfaren undulatdam som Elvira.

Stackars Flax han hade inte en susning om hur han skulle göra, vilket resulterade i att Elvira tröttnade på honom och gick in i holken och la obefruktade ägg för första gången i sitt liv!

Vi tyckte naturligtvis det var jättesynd för Flax och Elvira var båda i mycket bra kondition och de tyckte mycket om varandra.

Det var bara det att Flax inte begrep hur man skulle para sig ordentligt – han behövde helt enkelt få mer tid på sig.

I naturen tar undulaterna oftast över en hålighet av något slag som de anpassar efter behov. De gräver och biter gladeligen med sina näbbar och anpassar den blivande holken – både hanen och honan tillsammans. Vi tyckte därför att detta tillfälle var utmärkt för att göra precis som i naturen.

Vi satte helt enkelt för hålet till holken med en bit kartong kombinerat med en toarulle.

I mitten på utsidan av kartongen gjorde vi ett kryss med en skalpell och böjde in krysset lite svagt. På översta bilden syns krysset (om än lite svagt). Om man inte böjer till krysset inåt (eller utåt - spelar ingen roll vilket) resulterar det ofta i att de bara glider med näbben och inte kommer vidare med att ta sig in i holken.

Poängen med det hela var att ge dem båda mer tid tillsammans utanför holken och förena dem i en aktivitet som de båda gillade.

Resultatet gick över förväntan – det tog dem 4-5 dagar innan de var inne i holken.

Under denna tid hann de byta ytterligare några ord med varandra, i kampen om att besegra hindret, och Flax lyckades befrukta Elviras ägg. Vilken lycka för oss!