www.soth.se

Search button
StartModelljärnvägundulaterLänkar

SENASTE NYTT

Vill du länka till vår hemsida?
Det är lätt. Klicka på länken nedan så beskriver vi hur du smidigast gör detta.

Läs mer på: Hur du länkar till oss.12 januari 2024:
Vi säljer ut vår plexiglasholk samt inspelningsutrustning till plexiglasholken.

Läs mer på: Till salu.

Kolla även våra filmer från holken på: Undulatfilmer.9 april 2023:
Våra länkar är uppdaterade.

Läs mer på: Länkar.

 

UNDULATFILMER

Missa inte att ta del av den första tiden i holken.

Se >> Våra filmer från holkenVI KÖPER MÄRKLIN

Klicka på länken nedan så visar vi hur du kan sälja ditt Märklintåg.

Märklin köpes - vill du sälja?


Krävinflammation

Krävinflammation kan ha ett mycket snabbt förlopp. Det bästa rådet vi kan ge är att var uppmärksam på din fågel och agera snabbt om du märker nedanstående symptom. Ta kontakt med veterinär.

Vad är krävinflammation och vilka är symptomen?

Krävan hos en fågel är en del av matstrupen där födan mjukas upp innan den når magen. En inflammation i krävan kan bero på många olika saker, till exempel svampinfektion, parasiter eller bakterier. Likaså kan förstorad sköldkörtel (struma) orsaka kräkningar.

Det typiska tecknet på att en undulat har inflammation i krävan är att den sitter och hulkar/kräks upp sin mat upprepade gånger. Ofta är undulaten också lugnare och sitter mer stilla än normalt. Den kan också vara uppburrad i fjäderdräkten.

Förväxla dock inte ovanstående med att din undulat sitter och matar sina leksaker runt omkring sig, vilket är ett naturligt beteende. En sådan aktiv fågel håller på att uppvakta genom sin matning/hulkning och är inte trött och stilla.

Viktigt med tidig kontakt med veterinär

Det är väldigt viktigt att man tar sin fågel till en veterinär så fort man ser tecken på att fågeln har problem med krävan, eftersom fågeln utan behandling ganska snabbt kan bli mycket dålig och kanske inte överlever infektionen.

Veterinären tar då flera prover för att kunna fastställa orsakerna till kräkningarna. Till exempel tas prover på innehållet i krävan (för att påvisa bakterier, svampar och parasiter) och blodprover (för att kontrollera till exempel lever- och njurfunktionen).

Hur behandlas krävinflammation?

Har undulaten fått bakterier i krävan kan veterinären skriva ut antibiotika (penicillin) eller pasta med mjölksyrebakterier (till exempel ZooLac) som man får spruta in i munnen på undulaten ett par-tre gånger per dag.

Svampinfektion behandlas på samma sätt med svampdödande medel. Läs mer om den speciella svampinfektionen megabakterios i menyn här till vänster.

Skonsam kost under en period är bra

Något som också är bra att ge sin undulat som haft krävinflammation är en mer skonsam kost. De torra fröerna kan nämligen irritera krävan. Det finns speciell ”återhämtningsmat” (så kallad recovery formula) att köpa i välsorterade djuraffärer eller hos veterinären. Ett annat alternativ är uppmatningsfodret Cliffi som är lättsmält. Likaså kan man ge kokt nakenhavre eller koka undulatens vanliga fröer så de blir mjukare för krävan.

 

Referenser:
Andersson, Gunnel (2006). Struma hos undulat. Tillgänglig via http://www.evidensia.se/djurkliniken-roslagstull/djurslag/fagel/artiklar-om-faglar. Senast besökt: 2016-06-21
Andersson, Gunnel (2008). Kräkningar och krävinflammation undulat. Tillgänglig via http://www.evidensia.se/djurkliniken-roslagstull/djurslag/fagel/artiklar-om-faglar. Senast besökt: 2016-06-21
Binks, Gerald S. (2006). The Challenge. 2nd ed. Virginia Water, Surrey : Challenge- International Binks
Trägårdh, Cecilia (2007). Fyra vanliga sjukdomar hos undulat. Fågelhobby 2007:2, s. 21-22. Tidigare även tillgänglig via (dock inte längre) http://www.fagelkliniken.se/index.php?option=com_content&view=article&id=37:fyra-vanliga-sjukdomar-hos-undulat&catid=2:fagel&Itemid=6. Senast besökt: 2010-10-13

Undulat som har en inflammation i krävan och har kräkts mycket. Inte sällan ligger megabakterios bakom en krävinflammation.