www.soth.se

Search button
StartModelljärnvägundulaterLänkar

SENASTE NYTT

Vill du länka till vår hemsida?
Det är lätt. Klicka på länken nedan så beskriver vi hur du smidigast gör detta.

Läs mer på: Hur du länkar till oss.



12 januari 2024:
Vi säljer ut vår plexiglasholk samt inspelningsutrustning till plexiglasholken.

Läs mer på: Till salu.

Kolla även våra filmer från holken på: Undulatfilmer.



9 april 2023:
Våra länkar är uppdaterade.

Läs mer på: Länkar.

 





UNDULATFILMER

Missa inte att ta del av den första tiden i holken.

Se >> Våra filmer från holken



VI KÖPER MÄRKLIN

Klicka på länken nedan så visar vi hur du kan sälja ditt Märklintåg.

Märklin köpes - vill du sälja?


Undulat- och fågelklubbar

På denna sida berättar vi lite kort om de klubbar där vi är eller har varit medlemmar och varför vi verkligen kan rekommendera dig att bli medlem i en fågelklubb. Läs gärna igenom våra rader - kanske är det något som passar dig!

Låt oss börja med en summering:

  • LBK - Lunds Burfågelklubb - vår gamla lokala fågelklubb. Klubben är nedlagd och därför finns ingen hemsida kvar.

  • DUK - Danska undulatklubben
  • SUK - Svenska undulatklubben - den äldsta av Sveriges två undulatklubbar. Ej aktiv klubb och har därför ingen hemsida.

  • SUH - Svensk undulathobby - den nyaste av Sveriges två undulatklubbar
  • LBK - Lunds Burfågelklubb - vår gamla lokala fågelklubb:

    Lunds Burfågelklubb, som bildades 1957, är numera nedlagd.

    LBK vände sig till alla som hade papegojor, parakiter, undulater, kanariefåglar, finkar, duvor eller andra tropiska fåglar.

    På LBK:s möten hände det alltid olika saker. Vi har saxat följande från deras reklambroschyr: "...vi utbyter erfarenheter om foderfrågor, häckningar, voljär- och holkbygge eller så kan vi ha en bild- eller filmvisning till exempel från någon fågelpark. Vi bjuder också in föredragshållare såsom veterinär, zoolog eller någon annan med fågelkunskaper...".

    I januari 2012 hade Mathias Osvath från Filosofiska institutionen vid Lunds universitet ett föredrag om kråkfåglars tänkande hos LBK. Vi var självklart där och lyssnade - mycket intressant. Överhuvudtaget kan vi generellt sett rekommendera dig att gå på de möten som din lokala klubb håller. Det brukar alltid vara trevligt och lärorikt.

    DUK - Danska undulatklubben:

    I Danmark är fågelhobbyn mycket större än i Sverige. Eftersom vi bor så nära Danmark är det ju ett gyllene tillfälle att få möjlighet att träffa många fler fågelintresserade och framför allt fågelkunniga. Vi har gjort ett flertal besök hos danska uppfödare och bildat fina kontakter som vi har lärt oss massor genom.

    Danskarna har också ett flertal utställningar samt en livlig klubbverksamhet med många intressanta föredrag och medlemsutbildningar. Danskarna är mycket duktiga på fågel generellt.

    SUK - Svenska undulatklubben - den äldsta av Sveriges två undulatklubbar:

    "Svenska undulatklubben, som bildades 1967, är en specialförening för alla undulatintresserade. Oavsett om du föder upp och ställer ut dina fåglar eller om du har en eller ett par fåglar i köket, så är du välkommen." Dessa meningar kunde man läsa på SUK:s egen hemsida där man beskrev klubben.

    SUK är för tillfället ingen aktiv förening och har därför ingen hemsida.

    SUH - Svensk undulathobby - den nyaste av Sveriges två undulatklubbar:

    "Svensk undulathobby, som bildades 2007, är en utbrytning från SUK. Klubben har ganska täta kontakter med medlemmarna genom mejllistor och vanliga brevutskick. SUH har även en hemsida där man kan läsa mer om klubben och där den intresserade kan ta kontakt.

    Likaledes finns ett forum där hågade kan ställa frågor till initierade medlemmar i SUH. Även SUH anordnar ett par utställningar per år med utställningsundulater - så kallade "engelska undulater".

    Varför skall man vara med en i fågelklubb?

    Först och främst måste vi naturligtvis framhålla glädjen man får av att träffas och umgås med människor som har samma intresse som en själv - verkligen givande och kul! Vill man dessutom på ett roligt, seriöst och effektivt sätt öka sin kunskap om undulater och andra fåglar, kan en fågelklubb erbjuda mycket.

    Läser du idag böcker samt artiklar på Internet eller kanske deltar i något fågelforum? Bra - du är bara att gratulera! Det finns mycket bra kunskap att hämta från nämnda källor.

    Böcker och Internet är en mycket bra grund, men kan aldrig ersätta praktisk kunskap som förvärvas "på plats". Du får naturligtvis praktisk kunskap hela tiden från dina egna fåglar där hemma och kanske genom din uppfödning om du sysslar med detta.

    Det blir dock lite lättare att lära känna och bedöma dina egna fåglar om du också har kunskap om andras fåglar samt andra typer av fåglar. Att bredda sitt vetande är ett mycket bra sätt att få relation till sin egen kunskap och öka förståelsen för just ens egna fåglar.

    Genom en fågelklubb kan du också få tillträde till evenemang (zooparker, utställningar, olika typer av föredrag) som du kanske inte skulle kunna på egen hand.

    Personlig kontakt med andra fågelintresserade som kanske kan fungera som bollplank, möjligheten att någon på plats kan titta på dina fåglar, uppbyggnad av ett lokalt nätverk av fågelintresserade kontakter, fågelvakter vid semestertider - listan kan göras mycket lång med nytta och nöje som du får ut av ett medlemskap i en fågelklubb.