www.soth.se

Search button
StartModelljärnvägundulaterLänkar

SENASTE NYTT

Vill du länka till vår hemsida?
Det är lätt. Klicka på länken nedan så beskriver vi hur du smidigast gör detta.

Läs mer på: Hur du länkar till oss.12 januari 2024:
Vi säljer ut vår plexiglasholk samt inspelningsutrustning till plexiglasholken.

Läs mer på: Till salu.

Kolla även våra filmer från holken på: Undulatfilmer.9 april 2023:
Våra länkar är uppdaterade.

Läs mer på: Länkar.

 

UNDULATFILMER

Missa inte att ta del av den första tiden i holken.

Se >> Våra filmer från holkenVI KÖPER MÄRKLIN

Klicka på länken nedan så visar vi hur du kan sälja ditt Märklintåg.

Märklin köpes - vill du sälja?


Karantän

Karantän är ett moment som ibland leder till många frågor och diskussioner. Det du läser i denna artikel är den modell vi använder och som vi kan rekommendera. Se det dock som en dynamisk modell - det vill säga den kan säkerligen förbättras (som allt annat här i livet) och därmed ändras över tid.

Ny fågel - nya fåglar

När man för in en ny fågel/nya fåglar till den fågel/de fåglar man redan har hemma behöver den nya fågeln/de nya fåglarna sitta i karantän. Dels för sin egen skull, men även för den fågels/de fåglars skull som man redan har hemma.

Nedan ser du vår karantänfigur som anger i vilka situationer vi tillämpar karantän. Figuren anger även de karantäntider som är aktuella i varje enskilt fall.

Längst till höger i figuren anger vi vilken typ av åtgärd/behandling som är aktuell i det enskilda fallet.

Åtgärder/behandlingar som vi använder

Ivermectin: Skrivs ut av veterinär och är ett medel mot parasiter som man antingen droppar på gumpen, under vingen eller i nacken. Poängen är att det skall läggas under fjäderdräkten direkt på huden.

Ofta kallas medicinen poulärt "Ivomec" bland fågelfolk. Det förhåller sig så att Ivomec är ett registrerat varumärke med den aktiva substansen ivermectin. Stavas också ivermektin.

Avföringsprov: Färsk avföring samlas in och analyseras av veterinären för att se om avföringen innehåller till exempel parasiter.

Papegojsjuketest: Man tar detta för att se om fåglarna är drabbade av sjukdomen papegojsjuka. Test tas genom svabbprov från kloaken eller blodprov. Ofta använder man båda metoderna i kombination för att vara på den säkra sidan. Läs gärna mer om papegojsjuka i menyn till vänster.

 

Situation KarantäntidÅtgärd/behandling
Normalläge för de fåglar som är ”hemma” i voljären/burenO veckors karantänIngen åtgärd
Fågel/fåglar som kommer tillbaka från separat utomhusvoljär.3 veckors karantänIvermectin
Fågel/fåglar inköpt från samma inköpsställe som de andra fåglarna man redan har hemma.Ivermectin
Fågel/fåglar inköpt från en person som bara har haft en eller två fåglar som inte mött andra fåglar.Ivermectin
Fågel/fåglar som kommer tillbaka från en utställning, marknad eller liknande aktivitet.6 veckors karantän *Ivermectin
Fågel/fåglar inköpt från annat (ett nytt) inköpsställe än de andra fåglarna man redan har hemma.Ivermectin + avföringsprov + papegojsjuketest **
Fågel/fåglar skänks till dig och där du inte kan avgöra om dessa tidigare har mött andra fåglar.Ivermectin + avföringsprov + papegojsjuketest **

* I de fall där man är mycket tveksam till fågelns ursprung och nuvarande status rekommenderar vi upp till 3 månaders karantän. Vårt tips är att alltid rådgöra med en fågelkunnig veterinär.

** Detta förutsätter att du redan har tagit avföringsprov och papegojsjuketest på dina befintliga fåglar för att säkerställa att de inte är drabbade av sjukdom. Om inte, bör du låta dem genomgå samma test.

Karantän är viktigt för att undvika sjukdomar och andra problem

Många som redan har en fågel hemma skaffar ofta en kompis till den. Vad som då är viktigt att tänka på är att den nya undulaten bör sitta i karantän. Visst vill man allra helst sätta samman sina fåglar med en gång, men det kan vara förödande om man har riktig otur.

Det finns sjukdomar en fågel kan gå omkring med och bära på latent men som kan bryta ut vid stress, som till exempel vid ett miljöombyte. Med unga fåglar kan det vara lite extra känsligt då deras immunförsvar kanske inte är helt färdigutvecklat ännu.

Karantänen dubbelriktad

Tänk på att karantänen är dubbelriktad! Med detta menas att även fågeln du har hemma kan bära på något latent som bryter ut till exempel på grund av stressen som kan uppstå när det kommer en ny fågel in på ”hans”/”hennes” territorium. Då kan den nya fågeln bli smittad av den gamla!

Skilda rum

För att en karantän skall vara riktigt effektiv krävs det att fåglarna sitter i separata burar i olika rum. Det skall inte förekomma någon kontakt mellan den gamla och nya fågeln under karantäntiden.

Hygien

Man bör tvätta händerna mellan det att man har kontakt med ena fågeln och till dess att man förflyttar sig till nästa. Var noga med att inte förflytta smitta mellan fåglarna till exempel via något kärl som normalt sett kan vara gemensamt för dem. Handsprit som man köper på ett apotek kan också vara ett bra komplement till att hålla hygien.

Karantäntiden - ett bra tillfälle att lära känna din fågel

Under karantäntiden är det viktigt att du umgås flitigt med din fågel och håller den sällskap. Prata mycket med den och pröva gärna att mata den med hirskolv eller annat gott lämpligt för en undulat. Studera den noga och lär känna den - vinn dess fortroende.

 • På detta sätt lär du känna din fågel bättre och märker förmodligen lättare om fågeln blir sjuk.
 • På detta sätt skapar du ett förtroende hos din fågel som gör att den lättare blir tam.
 • Foto samt vägning

  Under karantäntiden är det som regel ett utmärkt tillfälle att ta några tydliga bilder av din fågel som du kan ha och jämföra med den dag du tycker denne ser lite krasslig ut. Passa även på att notera din fågels vikt. Vi använder en elektronisk hushållsvåg när vi skall väga våra fåglar.

  När karantänen är över...

  När karantänen är över och du sedan skall flytta ihop dem i samma bur är det bra om du ställer burarna bredvid varandra ett tag så att de även får se varandra och kan börja bekanta sig även om det från början sker genom galler.

  Kanske kan du ha hjälp av vår artikel: Att sätta samman sina undulater

  Vårt svar på frågan: "Är jag dum som inte håller sex veckor karantän..."

  Vi får då och då frågor i stil med ovanstående rubrik och skriver därför ner det svar vi alltid ger. Vi tycker inte någon är dum på grund av de funderingar eller känslor de har.

  För många blir det här med karantän en känslomässig sak, och känslor är inte alltid logiska. "Kan jag verkligen sätta stackars Pelle helt ensam i sex veckor?" Det enda vi kan rekommendera är att man ser det vetenskapligt och då är det karantän som gäller. I vårt fall använder vi ovanstående modell.

   

  Referenser:
  Så kan du undgå att släppa in sjukdomar i din undulatuppfödning. Tillgänglig via http://undulatsiderne.dk/undulatselectse.asp?ID=103. Senast besökt: 2013-05-06
  Tornvall, Marianne. Infektionssjukdomar fågel. Tillgänglig via http://www.malarensmadjur.se/Infektionssjukdomar-hos-faagel.htm. Senast besökt: 2016-06-23

  Karantän skall hållas i ett separat avgränsat rum för att vara effektiv.