www.soth.se

Search button
StartModelljärnvägundulaterLänkar

SENASTE NYTT

Vill du länka till vår hemsida?
Det är lätt. Klicka på länken nedan så beskriver vi hur du smidigast gör detta.

Läs mer på: Hur du länkar till oss.



12 januari 2024:
Vi säljer ut vår plexiglasholk samt inspelningsutrustning till plexiglasholken.

Läs mer på: Till salu.

Kolla även våra filmer från holken på: Undulatfilmer.



9 april 2023:
Våra länkar är uppdaterade.

Läs mer på: Länkar.

 





UNDULATFILMER

Missa inte att ta del av den första tiden i holken.

Se >> Våra filmer från holken



VI KÖPER MÄRKLIN

Klicka på länken nedan så visar vi hur du kan sälja ditt Märklintåg.

Märklin köpes - vill du sälja?


Artikel om holkar och spretare

När det gäller holkar finns det massor med modeller - en del bättre och andra mindre bra. Vi har framförallt använt oss av två olika typer av holkar till våra undulater. Nedan ser du ritningen på en av holktyperna vi har haft framgång med.

Använd gärna holkritningarna om du tycker de kan vara till någon hjälp för ditt eget holkbygge. (OBS! Endast för ditt personliga bruk - ej för någon typ av publicering.)

Holkens urgröpning

Vi har prövat med olika storlekar på urgröpningen och kommit fram till att den vi har nu (80*12 mm) passar våra fåglar bäst. Vill man göra urgröpningen ytterligare något djupare rekommenderar vi i så fall att man gör den max 20 mm djup (kräver då att du skaffar en botten på ungefär 30 mm). Vill man bredda den så rekommenderar vi max 100 mm.

De holkar man köper från affärerna brukar i regel inte vara så bra när det gäller storleken på urgröpningar (de brukar vara för små). Vi köpte tidigare en variant som efter bottenbyte till en tjockare botten funkar helt okej. Varianten vi talar om ser du på foto i vår artikel om honor som lägger obefruktade ägg: Lägger din hona obefruktade ägg?

Mer text om vad som kan vara bra att tänka på vid holkbyggande finner du nedanför ritningarna på denna sida.

Holken på bilden nedan sedd framifrån.

Holken på bilden nedan sedd uppifrån.

Holken på bilden nedan sedd från sidan.

Heltäckande bild av holken.

Varför behövs det en urgröpning i botten på holken?

Man gör en urgröpning främst av två anledningar: dels skall den hjälpa till att hålla äggen på plats under ruvningstiden så att de inte rullar iväg, dels för att jämna ut trycket från framförallt mamman under de första dagarna i en undulatunges liv.

Efter detta spelar urgröpningen förmodligen ingen större roll och om man har en löstagbar innerbotten i holken kan man ta bort urgröpningen när sista ungen hunnit bli några dagar gammal. OBS! Bara urgröpningen - inte hela botten skall tas ut i så fall.

Räcker det inte med om man har mycket spån i holken?

Vår erfarenhet är att det inte alltid räcker med att fylla holken med en massa träspån och tro att de skall fungera som en urgröpning för äggen. En del honor tömmer holken så väldigt noggrant att det nästan inte finns några spån kvar och då hjälper det ju inte om man försöker bygga en urgröpning av spån. Man kan visserligen fylla på spån igen men oftast börjar honan bara att på nytt tömma ut allt och så håller det på.

Material och verktyg

Vi använder 8 mm plywood till holken förutom botten som är av spånskiva, vilken är lättare för honan att bita i och forma efter eget tycke. Du behöver de vanligaste förekommande verktygen för att bygga en holk såsom hammare, skruvmejsel, skruvtving, sandpapper, borrmaskin (inte nödvändigt men underlättar), sticksåg eller kapsåg för att såga ut lagom bitar (eller få det tillsågat i affären du köper brädorna).

Det enda verktyget vi använder som kanske är lite ovanligt är ett halvrunt stämjärn. De kan vara ganska dyra så vårt råd är att försöka hitta ett prisvärt på t.ex. Clas Ohlson eller någon liknande affär. Vi använder det halvrunda stämjärnet till att göra urgröpningen.

Spretare - vad är det?

En spretare är en undulatunge som spretar med benen rakt ut åt varsitt håll. Benen blir nästan alltid permanent deformerade. Man brukar tala om tre möjliga orsaker till att man får ungar som är så kallade spretare:

1. För liten urgröpning, vilket då kan medföra att mamman ligger för tungt på undulatungarna som inte får fäste för sina ben och de slutar som spretare.

2. D-vitaminbrist. D-vitamin är en av förutsättningarna för upptagandet av kalk och D-vitaminbrist kan medföra försenad förkalkning (förstyvning) av skelettet. Ungarna blir därmed mjuka och deformerade i benen.

Bland de främsta D-vitaminkällorna har vi solljus som underlättar upptagandet av D-vitamin för undulaten. D-vitamin och speciellt då den viktiga D3-vitaminen ges som extra tillskott i maten (uppmatningsfodret eller fruktkompott - gärna med en viss fuktighet). Tillsammans bidrar denna kedja bland annat till att motverka förekomsten av spretare. Vi använder vitaminpulvret "Daily essentials 3" inom vår uppfödning för att bland annat tillgodose ovanstående.

Värt att nämna i sammanhanget är att det finns speciella lysrör att köpa som sänder ut UV-strålar (som solljus) så att undulaten tillgodoses av ljus även under det mörka halvåret.

3. Kalkbrist som naturligtvis i sig själv också leder till fördröjd förkalkning av skelettet.

Vad som än är orsak till att spretare föds är det viktigt att förbereda undulaterna så väl man kan för häckning och förse dem med D-vitamin och rikligt med kalk.