www.soth.se

Search button
StartModelljärnvägundulaterLänkar

SENASTE NYTT

Vill du länka till vår hemsida?
Det är lätt. Klicka på länken nedan så beskriver vi hur du smidigast gör detta.

Läs mer på: Hur du länkar till oss.12 januari 2024:
Vi säljer ut vår plexiglasholk samt inspelningsutrustning till plexiglasholken.

Läs mer på: Till salu.

Kolla även våra filmer från holken på: Undulatfilmer.9 april 2023:
Våra länkar är uppdaterade.

Läs mer på: Länkar.

 

UNDULATFILMER

Missa inte att ta del av den första tiden i holken.

Se >> Våra filmer från holkenVI KÖPER MÄRKLIN

Klicka på länken nedan så visar vi hur du kan sälja ditt Märklintåg.

Märklin köpes - vill du sälja?


Att tämja undulater i flock! - del 2

av gästskribent Johanna

...historien fortsätter från del 1.

Bara Kram kvar

Två månader efter det att jag köpt Buddha och Babben tog jag med buren ut i trädgården. Men, ve och fasa – buren välte och Puss, Buddha och Babben flög bort och sågs aldrig mer igen. Kram hon stannade som tur var kvar. Hon var lite rundare om magen än de andra och orkade inte flyga med dem utan vände och kom tillbaka. Jag var verkligen ledsen och sörjde dem, men efter tre dagar var jag tvungen för Krams skull att köpa en vän till henne.

Oliver, Sky och Fåglis

Jag åkte iväg till en zooaffär för att köpa en undulatvän men kom hem med tre. Deras namn blev Oliver, Sky och Fåglis. Kram blev glad att få undulatsällskap. Med dessa tre kom jag att göra ett upprepande misstag. Jag släppte ut dem till Kram ganska så med en gång – sen var tamträningen åt skogen.

Litade inte på min hand i början

Ingen av de tre nya undulaterna litade på min hand men de kunde sitta på en pinne som jag sträckte fram. Så varje gång jag skulle ta in dem för kvällen tog jag först in Kram och därefter upprepade jag ordet ”alla till buren” och viftade lite med pinnen och alla tre flög mot tryggheten och buren. Där tog jag dem en och en på pinnen och förde in i den buren vilket de lärde sig ganska fort. Detta knep har jag nytta av jämt och även andra än jag själv kan få in dem i buren utan några konster.

Trägen vinner

Men handtama blev de som sagt var inte på ganska länge. Det tog mig tre månader av intensivträning för att få dem att acceptera mig och sitta på handen. Jag tog till ett knep varje gång jag satte in dem i buren. Detta knep innebar att jag började hålla min hand inne i buren så att de fick flaxa runt och lära sig att handen inte var farlig och därefter började jag så smått att klappa dem på magen och nacken. Men Sky tyckte inte om att bli kliad i nacken och det fick jag acceptera. Oliver han var fegast av de tre men tack vare Krams lugn så är de nu så pass tama att de kan sitta på min hand i några minuter åt gången både i och utanför buren. Men jag har bakslag med alla tre just nu och jag tänker inte ge upp utan bara träna på.

Tips på saker som funkade för mig:

 • Låt fåglarna sitta i buren i minst två veckor efter ankomst och låt dem få en dag i lugn och ro i början.
 • Sätt in handen i buren och håll kvar den fast de flaxar runt som tokar. De lugnar sig efter en stund och då tas handen ut och de får en stunds betänketid på vad som just hänt. Därefter upprepar man detta flera gånger om och om igen tills de är så lugna att de inte flaxar mera när handen förs in. Detta är inget som går på en dag utan det kan ta flera dagar eller mer beroende på undulaten. Därefter kan man successivt börja ta ett finger på magen och se hur de reagerar och fortsätta med det tills man fått röra dem överallt. Låt det ta sin tid och stressa inte. Tala lågmält.
 • Att avsätta några timmar till just undulaten/undulaterna för träning och socialt umgänge.
 • När man kommit en bit i träningen så att fågeln inte är rädd att sitta på dig eller är rädd för dig så kan man börja upprepa ord. Om man t.ex. vill att undulaten/undulaterna skall sitta på huvudet kan man då säga fågelns namn och även säga ”huvudet”. Om fågeln tillåter det kan man till och med fösa den till huvudet samtidigt som man säger ”huvudet”. En undulat är väldigt läraktig och älskar att vara i centrum och att få vara med, fast man skall ändå komma ihåg att alla undulater är olika i sätt, humör och beteende. Det kanske inte funkar på alla.
 • Går det inte med handen kan man lära dem att gå upp på en längre pinne och efter hand förkorta avståndet mellan fågeln och handen.
 • Alltid ha massor av tålamod.
 • Använd godismutor som hirs eller undulatfrön. Kanske finns det annat som just din undulat/undulater gillar som en leksak eller annat gott. Alla sätt är bra utom de dåliga! :-)
 • Ta hjälp av en redan tam fågel om du har turen att ha en sedan tidigare.
 • Tips på saker som inte funkade för mig:

 • Släpp inte ut dem direkt efter att de anlänt utan vänta minst två veckor. Det är min erfarenhet. Träna i buren först och vänj dem vid dig när de sitter i sin trygga bur.
 • Gå inte emot fågeln tyst! I det vilda innebär det rovdjur.
 • Till sist

  Fortsätt hela tiden att träna – trägen vinner. Jag hoppas att detta har varit en hjälp på vägen. Min erfarenhet med mina fåglar har visat att man kan få en flock undulater tama, men inte riktigt så tam som en ensam. Men jag föredrar alltid två vilket är bäst för fågeln. För mig kommer djurets bästa före mitt eget. :-) En undulat bjuder alltid på sig själv och jag är säker på att just du kommer få en jätterolig tid med just din eller dina undulater. Ger du inte upp med träningen har du snart en bästa vän och kanske flera.

  Lycka till!

  Johanna