www.soth.se

Search button
StartModelljärnvägundulaterLänkar

SENASTE NYTT

Vill du länka till vår hemsida?
Det är lätt. Klicka på länken nedan så beskriver vi hur du smidigast gör detta.

Läs mer på: Hur du länkar till oss.



9 april 2023:
Våra länkar är uppdaterade.

Läs mer på: Länkar.



12 februari 2022:
Vi säljer ut vår plexiglasholk samt inspelningsutrustning till plexiglasholken.

Läs mer på: Till salu.

Kolla även våra filmer från holken på: Undulatfilmer.

 





UNDULATFILMER

Missa inte att ta del av den första tiden i holken.

Se >> Våra filmer från holken



VI KÖPER MÄRKLIN

Klicka på länken nedan så visar vi hur du kan sälja ditt Märklintåg.

Märklin köpes - vill du sälja?


Fetma

Fåglarna drabbas precis som vi människor av den moderna tidens sjukdomar. Stress, dålig kost eller för lite motion och vips så har man kanske byggt upp lite fetma. Det tråkiga är ju att så mycket annat, till exempel lever, njure, hjärta, kan drabbas till följd av fetman.

Hur uppstår fetma hos undulater?

I sitt hemland Australien är undulaten en fröätare och flyger milsvida sträckor varje dag i jakt på föda. Som sällskapsfågel får den inte på långa vägar lika mycket motion som sin vilda släkting även om den flyger utanför buren varje dag. Frödieten ger dessutom en mängd överskottsenergi som fågeln inte kan göra sig av med utan energin lagras i kroppen i form av synligt och osynligt fett.

Vilka problem kan fetman ge?

Det synliga fettet uppträder i form av så kallat lipom eller fettumörer och fettansamlingar. Lipomen sätter sig gärna på buken och vid ingången till brösthålan och kan lätt kännas vid en undersökning. Ökade fettansamlingar under huden leder till mindre rörlighet hos fågeln och sämre kondition vilket gör att problemen ökar.

Dessutom får fågeln ofta problem med avföringen eftersom bukfettet i kombination med försämrad bukmuskulatur gör att rörelsemönstret när fågeln skall bajsa försämras. Avföringen som ofta kan vara lösare i konsistensen när fågeln är överviktig kladdar då fast runt kloaken och på stjärtpennorna.

Det osynliga fettet sätter sig bland annat i levern och transporteras runt i blodet som blodfett. När levern blir förfettad får den svårt att arbeta och påverkar kroppen på många olika sätt. Själva storleken på levern ökar och då drabbas luftsäckarna genom att de får mindre utrymme att härbärgera luft och därmed påverkas fågelns andning. När halten blodfetter stiger ökar risken för åderförkalkning och hjärtproblem.

Vad kan man göra för att reducera fetman?

Kost

Svårigheten med fetma som sätter sig som lipom under huden är att det är svårt att bli av med den. Studier har visat att det inte räcker att bara dra ned på mängden frö som fågeln får.

Ett alternativ kan vara att övergå till en diet på pellets. Pellets är ett fullfoder för undulater som tillför de näringsämnen, vitaminer och spårämnen den behöver i rätt proportioner.

Det jobbiga med pellets är att många fåglar inte känner igen det som föda och det kan ta lång tid att få en fågel att gå över till pelletsdiet. Vilken typ av pellets som du skall ge din undulat får du råd om av din veterinär.

Likaså är det bra att ge undulaten grönsaker och bär (såsom solrosskott, gurka, groddade mungbönor, rivna morötter, hallon och persilja). Även den envisaste undulat som tidigare inte velat äta grönsaker kan förr eller senare lockas att börja gnaga på dessa om man sätter in dem varje dag.

Det gäller alltså att vara envis då det kan ta flera månader att vänja en fågel vid ny kost. Troligtvis kan det gå snabbare om man har flera undulater tillsammans som får en ny kost. Det är alltid någon som börjar undersöka den nya maten och på det sättet lockas de andra undulaterna också med.

Motion

Många gånger får man dock inte heller någon större effekt om man sätter fågeln på enbart en pelletsdiet. Om man med hjälp av kosten skall ”banta” sin undulat måste dessutom någon typ av fettförbränning till genom till exempel ökad motion.

Inte bara de dagliga flygturerna är bra motion utan även andra former av sysselsättningar där undulaten rör på sig är bra.

Ett pass med frenetiskt sönderbitande av kartonger kan vara riktigt uttröttande för en liten undulat. Likaså kan en givande lek med favoritleksaken/leksakerna där undulaten rör sig mycket ge bra förbränning.

Operation

Ett annat alternativ är en operation där man avlägsnar en stor del av fettet och sedan för över fågeln på en bättre kost för att undvika nya fettansamlingar. Detta kan vara ett mycket bra alternativ, speciellt för de fåglar som har problem med sin avföring.

Det är dock viktigt att tänka på att en operation alltid innebär en viss risk. Därför bör du och din veterinär diskutera detta grundligt innan en eventuell operation.

 

Referenser:
Andersson, Gunnel (2007). Övervikt hos undulater. Tillgänglig via http://www.evidensia.se/djurkliniken-roslagstull/djurslag/fagel/artiklar-om-faglar. Senast besökt: 2016-06-21
Foster & Smith. Obesity and Overfeeding Pet Birds. Tillgänglig via http://www.peteducation.com/article.cfm?c=15+1829&aid=3582. Senast besökt: 2016-06-21
Perpiñán, David (2014). Obesity in Parrots. Tillgänglig via http://www.theveterinaryexpert.com/parrots/obesity-in-parrots/. Senast besökt: 2016-06-21
Tornvall, Marianne. Övervikt på papegoja. Tillgänglig via http://veterinaren.nu/fagel/sjukdomar/overvikt/overvikt-pa-papegoja/. Senast besökt: 2016-06-21
Trägårdh, Cecilia (2007). Fyra vanliga sjukdomar hos undulat. Fågelhobby 2007:2, s. 21-22. Tidigare även tillgänglig via (dock inte längre) http://www.fagelkliniken.se/index.php?option=com_content&view=article&id=37:fyra-vanliga-sjukdomar-hos-undulat&catid=2:fagel&Itemid=6. Senast besökt: 2010-10-13

En alldeles för välmående undulat som...


...vid fototillfället vägde 68 gram.