www.soth.se

Search button
StartModelljärnvägundulaterLänkar

SENASTE NYTT

Vill du länka till vår hemsida?
Det är lätt. Klicka på länken nedan så beskriver vi hur du smidigast gör detta.

Läs mer på: Hur du länkar till oss.9 april 2023:
Våra länkar är uppdaterade.

Läs mer på: Länkar.12 februari 2022:
Vi säljer ut vår plexiglasholk samt inspelningsutrustning till plexiglasholken.

Läs mer på: Till salu.

Kolla även våra filmer från holken på: Undulatfilmer.

 

UNDULATFILMER

Missa inte att ta del av den första tiden i holken.

Se >> Våra filmer från holkenVI KÖPER MÄRKLIN

Klicka på länken nedan så visar vi hur du kan sälja ditt Märklintåg.

Märklin köpes - vill du sälja?


Yvonne med Nicke

Solen värmer skönt denna söndagseftermiddag i maj 2009 då vi beger oss hem till Yvonne och hennes ögonsten Nicke. Nicke, som är en av Figaros och Majas ungar, är en väldigt fin grön undulathane. Han är så otroligt lik pappa Figaro att vi nästan börjar undra om det är Figaro som vi ser istället för Nicke?!

När vi kommer in i köket där Nickes stora bur är placerad välkomnas vi av ett glatt kvitter och får strax syn på Nicke som sitter i sin bur. Yvonne berättar att han är lite blyg för främmande. Därför sitter han kvar i sin bur en stund innan han hoppar upp på burtaket och sätter sig i den fina lekställningen som Yvonne har byggt till honom. Där uppe sitter han och tittar nyfiket på oss.

Kan du berätta mer om hur Nicke är som undulat?

Nicke är en helt underbar fågel! Social och väldigt lekfull. Jag brukar lägga fram pärlor och snäckskal på köksbordet och han är nästan alltid framme med en gång och skall putta ner dem på golvet för att sedan sparka boll med dem över hela golvet. Och för att inte tala om hur akrobatisk han är! Han snor sig i sina gungleksaker som en liten orm.

Kan han göra några andra konster, mer än att imitera en orm?

Jodå, han kan prata en hel del. Han kan säga ”puss puss” och ”gott gott” och en massa andra ord som man inte hör vad det här. Och varje gång jag kommer in i köket efter att ha varit borta så busvisslar han.

Sedan tror jag att han är en liten rocksångare också, för han vill alltid sitta på knäet på min man när han tar fram elgitarren. Och ju högre gitarren hörs, desto högre sjunger Nicke!

Och så skall han alltid ha en bit av min smörgås. Om han inte får en bit direkt flyger han upp på den och tar sig en bit själv. Och han gillar att gå runt på bordet när vi äter.

Har du haft andra fåglar än undulater?

Ända sedan jag var liten har jag haft både kanariefåglar och undulater. Under många år hade jag kanariefåglar och var då medlem i Svenska kanarieklubben. Jag har också haft en morhuvad papegoja som blev så tam att han satt som klistrad på mig. Han hette Mango eftersom han älskade att äta mango. Men de senaste åren har det blivit undulater för hela slanten. En av de alla undulater jag haft och som jag minns speciellt är Putte – verkligen en jättetam pippi som kunde prata massor.

För några år sedan hade jag ett fågelbord utanför köksfönstret. En dag mitt i vintern (det var nog bara 4 grader) såg jag plötsligt en undulat som låg där. Jag tog in den och värmde den så gott jag kunde. Och, tro det eller ej, den kvicknade faktiskt till och överlevde. Den fick heta Pelle och fick leva ytterligare tre fina år hos mig innan han tyvärr gick bort.

Har du några bra tips för att dina fåglar skall må extra bra?

Mina fåglar får alltid mycket frukt och grönt – färska örter (timjan och basilika), jordgubbar, mango, hallon, blåbär med mera. Det märker jag att de älskar och mår bra av. Sedan skall de så klart ha en stor fin bur med många leksaker som de kan aktivera sig med om de vill. Mina fåglar har alltid fått flyga ute i rummet varje dag. Sedan tycker jag är det är viktigt att de får sällskap. Därför skaffar jag efter ett tag alltid en fågelkompis.

Och en fågelkompis är precis vad Yvonne skaffat sedan vi var på besök hos henne. Nicke sitter numera och snackar hej vilt med Theo, en australbrokig kobolt hane. Numera är det inte många tysta stunder i mitt kök berättar Yvonne och skrattar ett av sina allra hjärtligaste skratt.