www.soth.se

Search button
StartModelljärnvägundulaterLänkar

SENASTE NYTT

Vill du länka till vår hemsida?
Det är lätt. Klicka på länken nedan så beskriver vi hur du smidigast gör detta.

Läs mer på: Hur du länkar till oss.12 januari 2024:
Vi säljer ut vår plexiglasholk samt inspelningsutrustning till plexiglasholken.

Läs mer på: Till salu.

Kolla även våra filmer från holken på: Undulatfilmer.9 april 2023:
Våra länkar är uppdaterade.

Läs mer på: Länkar.

 

UNDULATFILMER

Missa inte att ta del av den första tiden i holken.

Se >> Våra filmer från holkenVI KÖPER MÄRKLIN

Klicka på länken nedan så visar vi hur du kan sälja ditt Märklintåg.

Märklin köpes - vill du sälja?


Visst kan honor prata

När man går i undulatköpartankar får man ibland olika råd från omgivningen. Ett av de råden brukar vara ”Köp en hane. Du vet – en hona kan inte lära sig tala så bra”.

Med denna artikel tänkte vi slå hål på denna seglivade myt. Enligt vår egen erfarenhet har honor minst lika lätt att lära sig prata som hanar. Pratandet ligger snarare på individnivå, än könsnivå. Vissa undulater vill/kan helt enkelt inte lära sig prata – vare sig de är honor eller hanar.

Några av de undulatägare som kan skriva under på att honor visst kan prata är Anna och Niklas som har två undulater, honan Pippi och hanen Nicke. Pippi snackar redan en massa och är nu på god väg att lära upp Nicke.

Vad kan Pippi säga?

Hon säger ”God dag, god dag”, ”Pippi”, ”Puss puss” och sen kan hon även busvissla, berättar Anna och Niklas.

Hur upptäckte ni att Pippi började prata? Var det mer av en slump som ni hörde det, eller tränade ni?

Anna berättar att de varje dag sade de här fraserna till henne, flera gånger om dagen. Efter 2-3 månader började hon säga dessa fraser själv.

Om ni har haft andra undulater innan som pratat, pratar Pippi lika bra som dem? Vad har det varit för kön på dem?

Ja absolut! Anna berättar att av de två pratande undulater som hon har haft tidigare båda har varit hanar. Pippi är minst lika duktig på att prata som de var - troligtvis till och med lite bättre.

Kan Nicke prata? Har han lärt sig av er, eller härmar han Pippi?

Ja, han snackar också, nu nästan mer än Pippi (fast inte när vi var där). Han har nog mest lärt sig genom att härma Pippi, men säkert också genom att vi fortfarande säger de här fraserna varje dag. Han har lärt sig snabbt eftersom de bara har varit tillsammans i ett par månader.

Pippi är verkligen ett bra exempel på att honor kan lära sig prata minst lika bra som hanar. Det som krävs är mycket tålamod – men det gäller ju båda könen. Man måste upprepa de olika fraserna väldigt ofta för att det skall ge resultat.

Upprepning med glädje för undulaten i en lugn och trygg miljö ger oftast resultatet att de i slutändan härmar (pratar). Vilken glädje för oss alla som får höra detta! :-) Men kom ihåg – inte alla undulater kan (eller vill) lära sig prata…

Lycka till!

"God dag, god dag!"