www.soth.se

Search button
StartModelljärnvägundulaterLänkar

SENASTE NYTT

Vill du länka till vår hemsida?
Det är lätt. Klicka på länken nedan så beskriver vi hur du smidigast gör detta.

Läs mer på: Hur du länkar till oss.12 januari 2024:
Vi säljer ut vår plexiglasholk samt inspelningsutrustning till plexiglasholken.

Läs mer på: Till salu.

Kolla även våra filmer från holken på: Undulatfilmer.9 april 2023:
Våra länkar är uppdaterade.

Läs mer på: Länkar.

 

UNDULATFILMER

Missa inte att ta del av den första tiden i holken.

Se >> Våra filmer från holkenVI KÖPER MÄRKLIN

Klicka på länken nedan så visar vi hur du kan sälja ditt Märklintåg.

Märklin köpes - vill du sälja?


Att sätta samman sina undulater

I de flesta fall brukar det gå väldigt bra att introducera en ny undulat till den undulat man redan har hemma. Likaså brukar det heller inte vara några problem med att introducera en ny undulat till en flock av undulater. Vanligtvis är undulaterna relativt fredliga och mer nyfikna än aggressiva mot nya kompisar. Men om du ändå skulle vara orolig för att sätta samman dem kanske följande tips kan vara till nytta.

Vad det oftast handlar om

När det uppstår någon form av ”gnabb” – större eller mindre – mellan undulater handlar det oftast om revirmarkeringar. Den gamla undulaten kanske biter till lite mot den nya undulaten för att markera att det här minsann är min: pinne, leksak, matskål eller något annat. Den nya undulaten brukar då lugna sig och anpassa sig genom att ”rätta in sig i ledet”.

Innan vi fortsätter ber vi dig dock observera att vi rekommenderar dig att du har din nya fågel i karantän den första tiden hemma. Läs gärna mer om karantän via länken Vad du skall tänka på när du kommer hem med din undulatunge.

Efter karantänen

När karantänstiden är slut är det dags att låta fåglarna hälsa på varandra. Ställ förslagsvis burarna bredvid varandra och låt dem sitta i varsin bur och bekanta sig med varandra under en eller ett par dagar.

Iaktta dem noga och se hur de verkar – snälla, arga eller bara nyfikna? Bör de sitta och bekanta sig ett tag till eller tror du att en introduktion kan ske? Ibland kan det vara så att de i början kanske inte ens låtsas om varandra, men efter att tag kommer de säkerligen att sitta och ropa på varandra. Då är de troligen väldigt nyfikna på varandra!

Första mötet

Det finns många olika sätt du kan låta dem träffas på, så dessa tre sätt vi beskriver nedan är endast några förslag som kanske kan vara till hjälp. Vilken variant av möte du än genomför bör du själv vara närvarande hela tiden och följa dem och se att allt går bra.

Mötesförslag 1

Släpp ut den gamla och den nya fågeln i rummet och låt dem träffas på lite mer ”neutral” mark så att de kan hålla lite avstånd till varandra om det skulle behövas.

Kanske kan du skaffa en lekställning (kan köpas i välsorterade djuraffärer eller så kan du tillverka en själv) där det finns goda hirskolvar eller annat som de båda kan mumsa på.

När de flyger tillbaka in i buren efter flygturen så kanske undulaterna de första gångerna flyger till sina egna burar, men förr eller senare brukar de gå in i samma bur.

Mötesförslag 2

Sätt in den nya fågeln i den första fågelns bur. OBS! Detta skall du endast göra då den första fågeln är ute ur buren för att på så sätt minska ”territoriemarkerandet”.

På detta sätt får den nya fågeln möjlighet att undersöka sin nya bostad ett tag på egen hand och kanske hinna ”bo in sig” lite.

Passa också på att skaffa lite nya leksaker till buren och möblera om de grenar och andra saker som redan finns. Se också till att dubblera matskålar med mera så att ingen strid uppstår över vem som skall äta var och när.

Tanken med detta förslag är att om det är en ny miljö i buren är det kanske inte så konstigt med en ny kompis också.

Mötesförslag 3

Du skaffar helt enkelt en ny bur till dem båda och släpper in dem i den samtidigt. Då är det förhoppningsvis ingen av dem som ser den nya bostaden som ”sitt territorium” utan de är båda på ett nytt ställe som de kan undersöka tillsammans.

Tänk även här framförallt på att dubblera matskålar – i alla fall den första tiden tills att du ser att de kommer bra överens.

Naturligtvis kommer det att ske lite smågnabb dem emellan ändå vilket ”mötesförslag” du än väljer, det sker det ju alltid mellan undulater. Men har du förberett mötena i förväg minimerar du risken för stora bråk.

Och glöm inte att själv alltid övervaka dina undulater under den första tiden tillsammans utifall att det blir ett rejält bråk som du kanske måste gå emellan för att få stopp på. Det sker dock väldigt sällan.

Första tiden tillsammans

Under de första dagarna undulaterna kamperar ihop är det alltid en god idé att ge dem många olika sorters mat – inte bara frön, utan även färska grönsaker och frukt. Och givetvis lägger du maten i flera olika skålar. Byt gärna ut leksakerna ganska ofta så att de får nya utmaningar att intressera sig för. Tanken med detta är att rikta energin på positiva saker istället för att eventuellt slåss och hacka på varandra.

Hoppas dessa rader har gett dig lite tips på hur du kan göra när du skall sätta ihop dina undulater. Lycka till!