www.soth.se

Search button
StartModelljärnvägundulaterLänkar

SENASTE NYTT

Vill du länka till vår hemsida?
Det är lätt. Klicka på länken nedan så beskriver vi hur du smidigast gör detta.

Läs mer på: Hur du länkar till oss.9 april 2023:
Våra länkar är uppdaterade.

Läs mer på: Länkar.12 februari 2022:
Vi säljer ut vår plexiglasholk samt inspelningsutrustning till plexiglasholken.

Läs mer på: Till salu.

Kolla även våra filmer från holken på: Undulatfilmer.

 

UNDULATFILMER

Missa inte att ta del av den första tiden i holken.

Se >> Våra filmer från holkenVI KÖPER MÄRKLIN

Klicka på länken nedan så visar vi hur du kan sälja ditt Märklintåg.

Märklin köpes - vill du sälja?


Kerstin med Lukas

En solig dag i augusti 2008 satte vi oss i bilen och styrde kosan norrut mot Örkelljunga. Vi var på väg för att träffa Kerstin som under hösten 2007 varit hos oss i Lund och köpt en undulatunge av oss – den gröna undulaten Lukas.

När vi ringde på dörren möttes vi av en glad Kerstin och om möjligt en ännu gladare Desco – en svart labradorvalp som inget annat ville än att slicka oss i ansiktet. Efter att vi hade ägnat oss en stund åt Desco var det så äntligen dags att träffa Lukas och hans kompis Pyret som vi under tiden hade hört från köket.

Båda kvittrade nöjt uppe på gardinstången. Först trodde vi nästan att det var pappa Felix som satt där. De är otroligt lika – Lukas och Felix. Här var det tydligt hur mycket arvet från Felix slog igenom, även kynnet, vilket vi upptäckte efter att ha umgåtts ett tag med Lukas.

Efter att ha pratat en stund med Lukas och Pyret vände vi oss till Kerstin, nyfikna som vi var, och började prata med henne om hennes undulathistoria:

När började ditt fågelintresse?

När jag var 13-14 år besökte jag ofta en fågelaffär i Halmstad där jag bodde. En gång frågade affärsinne-havaren om jag kunde tänka mig att passa några undulater under två-tre veckor medan ägaren var bortrest. ”Det är klart jag vill, men jag får ju fråga mamma och pappa först”. Mamma och pappa sa som tur var att det var OK.

Det var två burar. I den ena buren satt ett par och i den andra satt ett annat par som hade fem ungar. Totalt var det nio stycken undulater. Jag minns särskilt att vi hade hela matbordet i finrummet fullt med tidningar som skydd. Det var nämligen här mamma och pappa sa att fåglarna fick vara. Som tack för hjälpen fick jag sedan ett par undulater – en grön och en blå som hette Gin & Tonic.

När kom du på att du ville köpa Lukas?

Under våren 2007 skaffade jag Pyret, en vit albinohona. Efter ett tag tyckte jag att Pyret skulle behöva en kompis och började under sensommaren aktivt att leta. Bland annat sökte jag på Blocket och hittade då en annons från er där ni sålde en undulatunge som hette Mango. Tyvärr hann jag inte svara i tid för att få köpa Mango, men jag fick istället ställa mig i kö för nästa kull.

När jag väl stod i kön fungerade det bra med att vänta, ni sätter ju ut många bilder på kullen och man håller sig alltid uppdaterad på Holknytt. Det kändes seriöst att köpa en undulatunge av er eftersom ni är måna om att ungarna kommer till ett bra hem.

Hur gick det den första tiden när du hade hämtat hem Lukas?

I början var Lukas lite förvirrad och undrade vart han kommit och satt på burbotten innan han började utforska buren. Jag hade burarna i olika rum till att börja med. Efter ett tag började de skrika efter varandra, så jag fick till slut sätta ihop dem, fast jag hade tänkt mig att vänta och hålla karantän.

Hur gick det första gången du satte dem i samma bur?

Pyret var först lite irriterad över att det kom in en ”inkräktare” i hennes bur. I början bet hon ofta Lukas i fötterna, men efter ett tag slutade hon upp med det och nu är de kompisar och sitter ofta och putsar på varandra. Men jag märker att Pyret är den som bestämmer. När jag skall sätta in extra godsaker till dem får jag sätta in två stycken annars vill Pyret inte dela med sig.


Lukas och Pyret...


...på gardinkappan

Hur är Lukas som undulat?

Lukas är en mycket trevlig undulatherre, är alltid på gott humör och sitter gärna och kvittrar för Pyret. Han älskar hirskolv och äter gärna från handen. Men han gillar inte att bada i badkaret så jag får ge dem en dusch med sprejflaskan då och då. Han och Pyret älskar att sitta uppe på gardinstången när de är ute. Jag har till och med fått byta ut gardinkappan eftersom de bet sönder sömmen i den förra.

Hur tama är Lukas och Pyret?

Jag jobbade en hel del med dem och även om de inte är så pass tama att de kommer på fingret får jag ut väldigt mycket av deras sällskap. Att undulater har olika personligheter märks verkligen. De är mycket trevliga husdjur tycker jag.