www.soth.se

Search button
StartModelljärnvägundulaterLänkar

SENASTE NYTT

Vill du länka till vår hemsida?
Det är lätt. Klicka på länken nedan så beskriver vi hur du smidigast gör detta.

Läs mer på: Hur du länkar till oss.



9 april 2023:
Våra länkar är uppdaterade.

Läs mer på: Länkar.



12 februari 2022:
Vi säljer ut vår plexiglasholk samt inspelningsutrustning till plexiglasholken.

Läs mer på: Till salu.

Kolla även våra filmer från holken på: Undulatfilmer.

 


VILL DU SÄLJA MÄRKLIN?

Klicka på länken nedan så visar vi hur du kan sälja ditt Märklintåg.

Märklin köpes - vill du sälja?

Hedbergs Verkstäder i Osby

Denna artikel handlar om Hedbergs Verkstäder, grundat av Axel Hedberg, beläget i skånska Osby. Företagets koppling till den svenska modelljärnvägshobbyn har en intressant historia som verkligen förtjänar att uppmärksammas.

Det började med bygglådor av märket Mekanik

Det var år 1945 som smeden Axel Hedberg grundade Hedbergs Verkstäder i Osby. Sedermera lät han bl.a. börja tillverka svenska varianter av de mer kända Meccano-bygglådorna - här i Sverige fick de namnet "Mekanik" och man började tillverkningen av dessa 1948.

Efter ett tag ville Hedbergs göra en mera pedagogisk lådserie och man utvecklade därför nya detaljer. Allt var precisiontillverkat med en tolerans på 1/100 mm och kugghjulen t.ex. höll svensk verkstadsstandard. Totalt omfattade Mekanik 17 olika lådor. Tyvärr upphörde produktionen redan 1958.

Samarbete med Liliput

1954 inledde man ett samarbete med den österrikiska generalagenten för modelljärnvägstillverkaren Liliput varvid Hedberg sålde Liliput i Sverige och Mekaniklådor exporterades till Österrike. I Sverige döpte Hedberg modelltågen till "Mecanic".

År 1955 publicerades en katalog på svenska med hela Liliputs sortiment. Lok och vagnar fick "Mecanicnummer":
Lå = ånglok
Le = ellok
Gt = täckt godsvagn, o.s.v.

F 700-loken

1955 övertalade Hedberg Liliput att tillverka en modell av SJ:s snälltågslok F 700. Modellen hade underrede av zinklegering och kåpa av bakelit samt belysning i A-änden. Loket fick göras 11 mm kortare än skalenlig längd för att den skulle kunna klara den då vanligaste kurvradien på 360 mm.

Axel Hedberg tog hem cirka 300 lok och försåg kartongerna med "Mecanicnummer", men försäljningen gick dåligt, bland annat eftersom man inte gjorde reklam för dem under hela 1956. När man till slut under 1957 bestämde sig för att annonsera i Teknik för alla, ändrade man namnet till Liliput. Men då var både Märklins och Fleischmanns svenska lok på väg in på marknaden och ingen ville köpa lok från den "okända" firman Liliput. Loken var dessutom bara i version för 3-räls likström.

1958 slutade Hedberg att sälja modelltåg (i stället började de tillverka trädgårdsmöbler) och man glömde bort de osålda loken som stod på lagret. År 1968 köptes de kvarvarande loken in av H0-Hobby i Broby, som byggde om en del av dem till 2-räls likström och sålde dem på annons i tidskriften Allt om Hobby.

Hedbergs Verkstäder idag

Hedbergs finns inte kvar idag, men 2019 då vi besökte hemsidan fanns de kvar. Då tillverkade de balpressar samt utförde legoarbeten såsom svetsningsarbeten, reparationer och bearbetning.

https://auctionet.com/sv/72306-bygglador-meccano-mekanik-teknik-samt-zig-zag-trabygglada-i-originalkartonger. Mecanic, en tidig föregångare till Liliput.

 

Referenser:
Heikefelt, Jan-Erik (2001). Svenska modelltåg skala 1:87 : 1941-2001. Utgåva 2. Utvidgad och helt omarbetad. Huddinge : H-felt förlag.
Fotomuseet i Osby har en samling med MEKANIK metallbygglådor. Direktlänken till själva samlingen fungerar dock ej. Senaste datumet vi besökte sidan var 2016-07-13.