www.soth.se

Search button
Webbplatskarta Om webbplatsen
StartModelljärnvägundulaterLänkarcopyrightkontakt

Menu:

Senaste nytt

13 juli 2016:
3 nya artiklar publicerade. Läs mer på:

 • Trichomoniasis
 • Välj honan först - några råd på vägen
 • Visst kan honor prata


 • 16 januari 2016:
  Vi säljer ut vår plexiglasholk, inspelningsutrustning till plexiglasholken samt fröseparator.

  Läs mer på: Till salu.

   


  Tipsa om denna sida:  Undulatfilmer!

  Missa inte att ta del av den första tiden i holken.

  Se mer på länken>> Våra filmer från holken  Vill du sälja ditt Märklin?

  Klicka på länken nedan så visar vi hur du kan sälja ditt Märklintåg.

  Märklin köpes - vill du sälja?


  Näbbskabb/Näbbkvalster/Scaly face

  Näbbskabb är en av de vanligare undulatåkommorna. Vi hör ofta om fåglar som skall till veterinären för behandling av näbbskabb. Titta gärna lite extra på dina fåglar efter du läst denna artikel. Näbbskabb sprids enklast om det förekommer många undulater tillsammans, såsom till exempel vid utställningar eller till exempel i en voljär.

  Vad är näbbskabb?

  Näbbskabb (kallas också näbbkvalster och scaly face) orsakas av parasiten Knemidocoptes. Undulaterna drabbas ganska enkelt av parasiten, men lyckligtvis är det lätt att upptäcka och relativt lätt att bota. Fåglarna smittas genom direktkontakt med en redan drabbad fågel.

  Vad är symptomen på näbbskabb?

  Näbbskabb yttrar sig genom att man ser gråvita tjocka skrovliga hudförändringar runt näbben, i början syns förändringarna framför allt i mungiporna. Detta beror på att parasiten gräver gångar i huden runt näbben och ibland även på ben och fötter.

  En undulat kan ha näbbskabb länge (till och med i flera år) utan att se särskilt allmänpåverkad ut. Men det är viktigt att så fort man ser misstänkta förändringar uppsöka en veterinär. Om infektionen är långvarig blir nämligen tillväxtlagren i näbben påverkade och näbben blir missformad. Till slut kan det gå så långt att det blir hål i näbben.

  Hur behandlas näbbskabb?

  För att bli av med näbbskabb skall man döda parasiten med ett parasitmedel som veterinären skriver ut, till exempel ivermectin. Ivermectinet skall droppas antingen på gumpen, under vingen eller i nacken. Parasitäggen dör dock inte av behandlingen utan man måste upprepa den cirka var tionde dag i 2 eller 3 omgångar.

  Kvalstren kan lätt gömma sig i springor och fördjupningar. Glöm inte bort att också desinficera buren och alla tillbehör och leksaker. Man bör behandla alla undulater samtidigt även om inte alla har symptom. Många vittnar om att de fått tillbaka en betydlig aktivare och piggare fågel efter att en behandling mot näbbskabb är avslutad.

   

  Referenser:
  Binks, Gerald S. (2006). The Challenge. 2nd ed. Virginia Water, Surrey : Challenge-International Binks
  Frejvald Hansen, Palle (2003). Undulater : naturlig pasning. Søborg : Atelier
  Tornvall, Marianne. Prasitsjukdomar papegoja. Tillgänglig via http://veterinaren.nu/fagel/sjukdomar/infektioner-och-parasiter/parasitsjukdomar-papegoja. Senast besökt: 2016-06-23
  Scaly Face eller näbb och fotskabb. Tillgänglig via http://undulatsiderne.dk/undulatselectse.asp?ID=43. Senast besökt: 2013-05-06
  Trägårdh, Cecilia (2007). Fyra vanliga sjukdomar hos undulat. Fågelhobby 2007:2, s. 21-22. Tidigare även tillgänglig via (dock inte längre) http://www.fagelkliniken.se/index.php?option=com_content&view=article&id=37:fyra-vanliga-sjukdomar-hos-undulat&catid=2:fagel&Itemid=6. Senast besökt: 2010-10-13
  Vriends, Matthew M. (1999). The Cockatiel Handbook. Hauppauge, New York : Barron’s

  En undulat drabbad av Scaly face.


  Spridningen är tydlig över både näbb
  och nederkant av vaxhud.


  Näbbskabbet syns tydligast på fågeln till höger. Båda måste dock behandlas samtidigt.