www.soth.se

Search button
Webbplatskarta Om webbplatsen
StartModelljärnvägundulaterLänkarcopyrightkontakt

Menu:

Senaste nytt

13 juli 2016:
3 nya artiklar publicerade. Läs mer på:

 • Trichomoniasis
 • Välj honan först - några råd på vägen
 • Visst kan honor prata


 • 16 januari 2016:
  Vi säljer ut vår plexiglasholk, inspelningsutrustning till plexiglasholken samt fröseparator.

  Läs mer på: Till salu.

   


  Tipsa om denna sida:  Undulatfilmer!

  Missa inte att ta del av den första tiden i holken.

  Se mer på länken>> Våra filmer från holken  Vill du sälja ditt Märklin?

  Klicka på länken nedan så visar vi hur du kan sälja ditt Märklintåg.

  Märklin köpes - vill du sälja?


  Hane eller hona...

  Det är inte alltid så lätt att se om det är en hane eller hona när man har att göra med undulatungar under deras första veckor i livet. När du köper din fågelunge så ung som 6–8 veckor kan det ibland vara svårt att helt säkert uttala sig om dess kön.

  Från allra första början har alla undulatungar oavsett kön en ljuslila vaxhud. Ganska snart får de unga hanarna en slags jämn rosaviolett vaxhud ovanför näbben och de unga honorna en ljusare och mera blåaktig vaxhud med en tunn vit ring kring näsborrarna. Relativt ofta följer det vita hos honan med ner i näsborrarna vilket man tydligt kan se på några av fotona nedan.

  Första ruggningen

  Egentligen är det inte förrän vid 3–4 månaders ålder (när undulaten ruggar för första gången) som man med någon större säkerhet kan säga vad det är för kön. Honans vaxhud får då fullt ut sin vita färg (som under häckningsperioden oftast skiftar åt brun) och hanen får sin karakteristiska blå vaxhud (som under häckningsperioden oftast blir mer intensivt blå).

  Melanin

  Generellt kan man säga att desto mörkare fågel desto lättare kan det vara att avgöra könet ganska tidigt. Detta är beroende på mängden melanin hos fågeln. Mycket melanin färgar även vaxhuden rikligare och medger en tidigare bestämning av könet.

  Undantag finns dock och de är ganska många och av varierande slag. Detta medför att det ibland slår helt fel eller är omöjligt att säga något om en fågels kön i tidig ålder.

  Eftersom vi har fött upp undulater under ganska många år kan vi numera med någorlunda säkerhet könsbestämma normaltecknade ungar när dessa är ca 6 veckor gamla. Men självklart kan vi också ha fel i emellanåt varför vi inte kan lämna någon hundraprocentig garanti.

  Lite svårare färgvarianter och teckningar

  Vad gäller andra färgvarianter och teckningar som t.ex. danskbrokiga (även kallade recessivbrokiga), albino, lutino och isabell (även kallade kanelvinge - på engelska cinnamon) är dessa lite svårare. Detta eftersom hanarna av just sådana varianter har en ljuslila vaxhud även när de är vuxna.

  Könsbundna arvsanlag visar vägen direkt

  Om du däremot vet att föräldrarna har ett könsbundet anlag kan det vara betydligt enklare att könsbestämma en unge. Exempel på könsbundna anlag är albino, lutino och opalin. Rent konkret betyder det att om till exempel pappan är lutino men inte mamman och du får lutino ungar så vet du att alla är honor. De könsbundna anlagen ärvs nämligen korsvis.

  Fåglar som maskerar sig

  Till sist tillkommer nästan alltid det generella undantaget - fåglar som maskerar sig. Enligt alla konstens regler och beprövad erfarenhet borde fågeln vara ett kön, men efter första ruggningen visar det sig vara ett annat kön. Bland annat därför kan man inte, även med stor erfarenhet, garantera till 100% vilket kön en unge har. Vi gör dock vårt allra bästa med att könbestämma din undulatunge.


  Hane 39 dagar gammal


  Hane 34 dagar gammal


  Hane 36 dagar gammal


  Hona 38 dagar gammal


  Hona 28 dagar gammal
  - maskerar ganska bra
  på bilden och gjorde
  så ganska länge


  Hona 38 dagar gammal